1 Ekim 2017 Pazar

MELANOM ÖLÜMCÜL OLABİLİR

MELANOSİT denilen cilde koyu rengini veren pigment maddesinin üretimiyle ilgili olan hücrelerin anormal çoğalmalarıyla gelişen kötü huylu tümöre "melanom" denir. Bu hücreler özellikle üst deride yaygın olmakla beraber, sindirim ve solunum yollarının ilk bölümü, beyin zarları, göz ve dölyolu gibi diğer bölgelerde de bulunabilir.

Melanomun en sık rastlandığı yer deridir. Erkekleri ve kadınları erişkin yaşlarda eşit oranda tutar. Ergenlikten önce ve çocuklarda ise son derece enderdir. Cildin herhangi bir bölümünde ortaya çıkabilir. En sık tutulan bölümleri bacaklar, yüz, kollar ve cinsel organlardır.

Melanom, hafifçe kabarık, yuvarlak veya düzensiz şekilli, düz yüzeyli ya da ülserli bir plak şeklinde görülür. Bazen çevresinde kızarıklık yer alabilir. Rengi genellikle koyu kahvedir; bazı durumlarda az miktarda koyu kırmızı renk de içerebilir.

Deri melanomu bazen daha evvel bulunan iyi huylu bir benin değişime uğramasıyla da oluşabilir. Bu tür bir değişim, benin koyulaşması ve büyümesiyle kendini gösterir. Çevresinde kırmızı bir hale ortaya çıkar.

Deri melanomu, lenf ve kan dolaşımı yoluyla vücudun başka bölgelerine yayılır. Bu yayılma genellikle erken evrede başlar, ama bazen daha geç evrelerde de olabilir. Hastalığın sonu ve tedavi imkânları histolojik tipe, yayılmanın derinliğine ve lenf bezlerindeki metastazların varlığına bağlı olarak değişir.