30 Ekim 2017 Pazartesi

KARATEPE KAZILARI

TÜRKİYE'de Çukurova'nın kuzeyinde, Kadirli ilçesinin 25 km güneydoğusunda bir kaledir. Burada ilk araştırma, 1946' da Prof. Bossert tarafından yapıldı. 1947-55 yılları arasında Prof. Bossert, Doçent Bahadır Alkım ve Halet Çambel tarafından kazıldı.

Yazıtlardan kalenin, Mö 730 yılında, Danunaların kralı Asitavanda tarafından kurulduğu anlaşılmaktadır. Kalenin ebatı kuzey-güney yönünde 376 m, doğu-batı yönünde 196 m dir. Kazı sonucu bazı yerlerde tek, bazı yerlerde üç yapı katı tespit edildi.

Kale, kalınlığı 4 m olan sur duvarlarıyla çevrilidir. Moloz tekniğiyle yapılan surların özellikle nehir tarafı çok yüksektir. Surların köşelerinde bastionlar bulunur. Surun tahkimatlı ve kuleli iki kapısı olduğu anlaşıldı.

Karatepe mimarî buluntuları içinde en önemlileri; sütûnlu ve dikdörtgen şeklinde iki oda, güney yamaçta sura bitişik önde ve arkada dört odalı yapı kompleksi, "kuzey yamaç yapısı" diye tanımlanan diğer bir oda. Karatepe kabartmaları Geç Hitit sanatının en az işlenmiş eserleridir. Bu kabartmalarda Hitit, Asur ve Mısır etkileri görülür.

Seramikler tek ve çok renkli olarak iki gruba ayrılır. Karatepe kalesi, 1955' den sonra restore edilmeye başlandı. Karatepe kalesinden çıkan eser ve buluntular, Adana-Osmaniye'de Karatepe müzesindedir.