8 Ekim 2017 Pazar

JOHAN BARTHOLD JONGKİND, eser-biyografi

HOLLANDALI ressam, 1819 yılında Latrop'da doğdu. La Haye akademisinde okudu. Suluboya tekniğini A. Schelfhout' dan öğrendi. 1846' da tanıştığı İsabey, onu önce Paris'e, oradan Sen nehrinin halicine götürdü. Burası, öncüleri arasında Jongkind'in de bulunduğu izlenimcilerin beşiğiydi.

Normandiya kıyılarında yağlı ve suluboya resimler yaptı, ancak yaşadığı düzensiz hayat eserlerini de etkileyince, Hollanda hükümeti bursunu kesti. Bunun üzerine ressam, hikâyelere dayanan resimler yapmaya başladı. Parasızlıktan kurtulmak için Hollanda'ya döndü, 1855-57 arası Rotterdam'da yaşadı.

Kanal ve rıhtımlarda, ülkesinin ışığını başarıyla yansıtan suluboya resimler yaptı. Jongkind'in içkiyle problemi vardı. Cals onu tekrar Paris'e götürdü. Paris'te, Nivernais'de, Normandiya'da beraber çalıştılar. Ressam kolayca satılabilecek resimler yaptı. Bunların bazıları resim sanatının şaheserleri sayılır.

Dauphiné'de, yağlıboya, guvaş ve suluboya ile dağ manzaraları yaptı. Bu resimler, onun daha evvel yaptığı deniz manzaraları kadar değerliydi. 1878' de La Côte-Saint-André yerleşti. Bir müddet sonra çıldırdı ve Grenoble akıl hastanesine yerleştirilen ressam 1891' de öldü.

Johan Barthold Jongkind - Rosemont şatosunun harabeleri

Johan Barthold Jongkind - Honfleur