28 Şubat 2019 Perşembe

BRUSELLOZ HASTALIĞI

BRUSELLA adlı bakteri tarafından yapılan hastalık. İnek, koyun, domuz gibi hayvanlarda ve insanda hastalık yapar. İnsanda akut, subakut veya kronik gidiş gösterir. Enfeksiyon genellikle deri yoluyla hayvandan hayvana, hayvandan insana, daha nadir olarak da insandan insana bulaşır. Beslenme yoluyla da bulaşma olabilir.

Pişmemiş süt ve süt mamullerinin, pişirilmeden saklanan etlerin, mikrobu taşıyan hayvanın idrar veya dışkısıyla kirlenmiş yeşilliklerin çiğ olarak yenmesiyle bulaşır. Mikroplar, kan dolaşımıyla bütün vücuda yayılarak; dalak, karaciğer ve kemik iliğine yerleşirler. Buralarda nekroz alanları ve küçük granülomların oluşumuyla iltihabî odaklar gözlenir.

Yaklaşık 2 haftalık bir kuluçka döneminden sonra, hastalık bazen yüksek ateş, ürperme, baş ağrısı, eklem ve kas ağrılarıyla akut bir şekilde başlar. Daha sık olarak kırıklık, halsizlik, iştahsızlık, öğle sonraları ve geceleyin yükselen hafif ateş gibi belirtilerle ortaya çıkar. Ateş dalgalı bir seyir gösterir. 1  -  4  hafta süren yüksek ateş dönemlerini ateşsiz dönemler takip eder.

Ateşle beraber yaygın terleme, güçsüzlük, genel kırıklık, zayıflama, baş ağrısı, eklem, kemik, kas veya sinir ağrıları yapar. Karaciğer ve dalakta büyüme, kandaki lenfositlerde artış, akyuvarlarda ise azalma olur.