26 Şubat 2019 Salı

MİDEM BULANIYOR

MİDE bölgesinde oluşan rahatsız edici bu duygu, genellikle gıdalara karşı tiksinti duyulmasına yol açar ve kusma beklentisi yaratır. Bulantıyla beraber soğuk terleme, tükürük salgısında artış, deride solukluk, kalp atışında azalma gibi başka belirtiler de görülür.

Bunların hepsi, otonom sinir sistemi dengesizliğine işaret eder. Bulantı, çeşitli uyarıların soğanîlikteki kusma merkezini etkilemesinden kaynaklanır. Uyarılar, sindirim kanalı boyunca yer alan sinir uçlarından gelebilir. Bu sebeple bulantı; akut apandisit, akut kolesistit, bağırsak tıkanması, hazımsızlık sendromları, bağırsakta bakteri, virüs veya asalak enfeksiyonları gibi farklı mide-bağırsak hastalıklarının ortak belirtisidir.

İçkulaktan gelen uyarılar da bulantıya yol açabilir. İçkulak alıcılarının hızlanmış hareketlerden etkilendiği araba tutması, deniz tutması gibi durumlar buna örnektir.

Yorgunluk, aşırı heyecanlar, bazı kokuların, belirli madde ve ilâçların alınması da kusma merkezini doğrudan uyararak bulantıya yol açabilir. Bu vakalarda çoğu kez özel koku, görüntü veya tadlara gösterilen tepkinin ruhî bir yanı da vardır.

Bulantı tamamen ruhî uyarılardan da kaynaklanabilir. Bazı nevroz ve psikozlarda görüldüğü gibi istenmeyen durumları, olayları ve zorlamaları reddetmenin bir ifadesi olabilir. Bulantının özel bir tipi de hamilelikte görülür.