9 Şubat 2019 Cumartesi

GİOVANNİ BATTİSTA PİRANESİ (gravürcü)

İTALYAN gravürcü ve mimar, 1720 yılında Mogliano di Mestre'de doğdu. Mühendis dayısının yanında yetişti, sonra Roma'ya gitti (1740). Giuseppe Vasi'den ofort tekniğini öğrendi. 3 yıl sonra Venedik'e dönünce ofortla çalışmaya başladı ve yaptığı eserlerle bu alanda en büyük ustalar arasında yer aldı. Büyük boy 2000' den fazla eserinin 1000' e yakını imzasını taşır.

1745' de Roma'ya yerleşen sanatçı, 1745-64 yılları arası, "Hapishaneler ve eski Roma manzaraları" adlı ünlü gravür dizilerini yaptı. Mimar olarak, Roma'da barok üslûptaki Santa Maria del Priorato'nun tamirine katıldı. Dekoratif değer taşıyan gravürlerinin, 1768' den itibaren, yeni-klâsik zevkin tüm Avrupa'ya yayılmasında büyük rolü oldu.

Daha sonraları eskiz defterlerinde, Mısır sanatından ilham aldı. Bu eskizler sonradan ampir üslûbun temeli oldu. 1778' de "Paestum manzaraları"nı yaptı. Başlangıçta kullandığı açık renklere zamanla  belirli ve keskin siyah renkler kattı. Çizdiği manzaralardaki şiir havası, hayâl gücü kadar arkeolojiden de ilham alır.

Piranesi, eserlerinin bir kenarda saklanmasını değil, duvarlara asılmasını isterdi. Fransız romantik çağında, Piranesi'nin harabe manzaraları çok beğenilirdi, fakat sonraları sanatçı yavaş yavaş unutuldu. 20. yy. başında yeniden hatırlandı. Eserlerinin kataloğu, 1918' de yayınlandı. Piranesi'nin çalışmalarında kendisine yardım eden 3 çocuğu vardı (Laura, Francesco, Pietro). Giovanni Battista Piranesi 1778' de Roma'da öldü.

G. B. Piranesi  -  Sant'Angelo köprüsü ve kalesi, arkada San Pietro bazilikası (gravür)

Giovanni B. Piranesi  -  Hapishaneler  (bütün)

Giovanni B. Piranesi  -  Hapishaneler  (detay)

Giovanni Battista Piranesi  -  Hayâli hapishaneler  (gravür detay) (1750)