11 Şubat 2019 Pazartesi

ANTONİO PİSANO İL PİSANELLO (ressam)

İTALYAN ressam ve madalyacı (D. 1395 - Ö. 1455). Verona'da, Stefano da Zevio ve Gentile da Fabriano'un yanında yetişti. Hocalarının yapmacıklı üslûbunu daha da ileri götürerek, şekilleri en ufak detaylarına kadar işlemeyi, zarif silûetleri keskinlikle çevrelemeye, her nesnenin gerçek görünüşünü merakla incelemeye başladı. Şaheserlerini Verona'da yaptı.

1425 yılında Gentile da Fabriano ile Venedik'e gitti. Oradan Gentile'nin San-Giovanni in Laterano'da başladığı freskleri (17. yy.' da tahrip edildi) tamamlamak üzere Roma'ya geçti (1431-33).

Pisanello'nun ilk madalyası, 1438' de Ferrara şehrinde yaptığı İoannes 7. Palaiologos'un baş resmidir. Daha sonra İtalya'nın bütün saraylarına, Mantova'ya, Milano'ya ve Rimini'ye çağrıldı, oralarda prenslerin büyük madalyalarını yaptı.

Alegorik buluşları, kompozisyonlarındaki denge ve işçiliğindeki ustalıkla madalyacılık sanatını üstün bir düzeye çıkardı. Pisanello, aynı zamanda sanat gücünü ve çeşitli konularda hâkimiyetini kabul ettirmiş başarılı bir desinatördü.

Pisanello  -  Meryem ve İsa'dan bir bölüm

Pisanello  -  Lionel d'Este Bargello

Pisanello  -  Este Hanedanı'ndan bir prenses

Pisanello  -  Manzara

Pisanello  -  İki dişi geyik (desen)