8 Şubat 2019 Cuma

ÇARPINTI HİSSİ

KALP atışlarının kişi tarafından hissedilmesiyle ortaya çıkan rahatsız edici bir belirtidir. Oldukça sık rastlanan bir şikâyettir ve beraberinde kalp ritminde yavaşlama, hızlanma veya ritim bozukluğu hissedilmesi gibi bir his de bulunabilir.

Sıklıkla kalp ritminde önemsiz sayılabilecek bozukluklara, kalbin düzenli, ancak güçlü kasılmasına bağlıdır veya bedenin aşırı hareketlerde zorlanması, heyecanlanma, alkol alma, kahve veya sigaraya bağlı olarak ortaya çıkar.

Çarpıntı, çoğunlukla kalbin organik hastalıklarından çok, psikolojik sebeplere bağlı olarak ortaya çıkar. Esas olarak kalp nevrozunun temel bulgularından biridir. Otonom sinir sistemindeki dengesizliklerin yol açtığı, fakat tamamen normal sınırlar içinde olan kalp işlevindeki bir gerginlik durumudur.

Sağlıklı insanlar da, kalp ritmi veya kalbin kasılma gücü belirli bir sınırın üzerine çıktığında çarpıntı hissedebilirler. Diğer yandan, gerçek kalp hastalığı bulunan kişiler, kalp ritmi veya kalp kasılmasındaki değişimlere daha az duyarlıdırlar.