13 Şubat 2019 Çarşamba

DERİDE COUPEROSE LEZYONLARI

YETİŞKİN kadınlarda yanak, burun ve alında görülen bir deri hastalığı. Başlangıçta ortaya çıkan kırmızı renkli lekeler zamanla büyür, renkleri koyulaşır ve sonunda da bölgede gittikçe belirgin bir şekilde ufak damarlardan oluşan bir ağ görüntüsü ortaya çıkar. Bu lezyonlara ek olarak ufak kızarık yumrular ortaya çıkar ve bunların zamanla kaybolmasıyla, yerlerinde yeni yumru ve püstüller görülür.

Bu vaka, burun derisinde ortaya çıktığında, burada bulunan yumuşak dokularda kronik bir emilim süreciyle beraber deri üstünde yoğun bir kızarıklığa ek olarak kalınlık artışı ve düzensizlik ortaya çıkar. Burun böylece büyümüş, şekli bozulmuş ve kırmızı-mor renge bürünmüş hal alır.

Couperose lezyonları özellikle aşırı yemek, alkol alma veya soğukta kalma gibi durumlarda daha da belirginleşirler. Vakanın temelinde ise; hormonal bozukluklar, sindirim rahatsızlıkları, aşırı alkol alımı ve otonom sinir sisteminin dengesizliğine bağlı olarak küçük kan damarlarının hareketlerinin düzenlenmesinde ortaya çıkan bozukluklar yatar.