3 Mart 2024 Pazar

AUGUSTİN PYRAME DE CANDOLLE (botanikçi)

İSVİÇRELİ  botanikçi, 1778 yılında Cenevre'de doğdu. 16. yy.' da Cenevre'ye yerleşen Güney Fransa'lı soylu bir protestan ailedendir. Cenevre'nin Fransa'ya bağlanmasından sonra Paris'e gitti. 

1804' de "Bitkilerin Tıbbî Özellikleri" adlı ünlü teziyle tıp doktoru oldu. Bitkiler üzerindeki bilgisi; Desfontaines, Cuvier ve Lamarck ile dostluk kurmasına yol açtı. Lamarck, "Fransa Florası" adlı eserinin 3. baskısını hazırlama işini ona verdi. Kitap baştan aşağı yenilendi.

Montpellier üniversitesine botanik profesörü olduktan sonra (1808), Jusseieu'nün ortaya attığı, "organik bileşimlerdeki plan birliği" denilen tabiî metodun bilim dünyasınca kabul edilmesini sağladı (1813).

Kendisince eserlerinin en mühimi olan "Botaniğin Temel Teorisi"ni yayınladı. "Tarım ve Botanik ile İlgili Gezilerim Üstüne Raporlar (1813)"ı yazdı.  Fransa'nın bitki örtüsünü inceledi ve tarım bölgelerinin tam bir coğrafyasını çıkardı. 

Tekrar Cenevre'ye dönünce, adına kurulan "Tabiat Bilimleri Kürsüsü" ile bir botanik bahçesinin yönetimine geçti. "Tabiî Bitki Sistemi (1817)" adlı kitabını yayınladı. 

Botanik alanındaki incelemelerin gelişmesinde önemli bir rol oynayan  A. Pyrame de Candolle, 1841' de Cenevre'de vefat etti.  Cenevre yıllarca bu tür araştırmaların merkezi oldu.