29 Aralık 2014 Pazartesi

AFT, AĞIZ KOKUSU YAPABİLİR



Birçok hastalık sırasında ortaya çıkabilen bir belirtidir. Ağzın özel bir kokusu “yoktur”. Soğan ve “sarımsak” gibi özel kokulu veya sindirimi güç yiyeceklere bağlı olarak, değişik kokular kazanabilir.

YENEN BESİNLERİN ÇÜRÜMESİ

Ağız ve diş bakımının “yapılmaması” sonucu,  ağızda artık besinlerin çürümesi fena kokuya yol açar. “Alkol” veya “tedavi amacıyla” alınan bazı maddeler de ağız kokusu yapabilir.

AĞIZ VE MİDE İLTİHAPLARI

Ağız kokusu ayrıca, bazı “patolojik” durumlarda ortaya çıkar. Bunlar arasında, ağız mukozası iltihabı, bademcik iltihabı, “diş çürüğü”, diş eti iltihabı ve kanamaları, “aft”, yanak veya dudak içi ısırmak, ülserleşmiş tümörler gibi ağız hastalıkları...

Yemek borusu veya mide kapısı (pilor) “darlığı” ve tümörleri gibi besin “birikmesine” yol açan mide ve yemek borusu hastalıkları...

Bakımı önemsenmeyen “diş protezleri”

TARTAR BAŞROLDE

Dişlerin çevresini saran “diştaşı” (tartar), diş eti ile diş arasını “açar” ve gıdaların içine girebileceği “boşluklar” meydana getirerek, spiral bakteriler için ideâl beslenme ve “üreme” yuvaları oluşturur. Diş fırçası yuvalara “ulaşamıyacağı” için, ağız kokusu “giderilemez”. Diş taşları, diş eti “kanamalarına” da sebebiyet vermektedir. Bu yüzden zaman zaman “temizletilmesi” gerekir. 

YÜKSEK ŞEKER

Verem, apse ve kangren gibi akciğer hastalıkları, “şeker hastalığı” ve karaciğer yetmezliği gibi metabolizma hastalıkları sayılabilir.

HASTALIĞA TEŞHİS

Bazı durumlarda, ağız kokusu “tipiktir” ve hastalığın “tanınmasını” sağlar. Meselâ; “böbrek” yetmezliğinde “amonyak” kokusu, denetlenemeyen “şeker” hastalığının ketoasidoz evresinde, çürümüş meyvayı andıran “aseton” kokusu buna örnektir...


Kaynak : Medicana, Ana yayıncılık 1993 c.12 s.16