12 Aralık 2014 Cuma

ATATÜRK İLE FRANSIZ BÜYÜKELÇİSİ

Kemalettin Sami Paşa anlatıyor :
Ankara’ya son gidişimde, bir akşam Gazi (Mustafa Kemal Paşa), beni Ankara Palas’a götürmüştü. Sofrada birkaç kişi daha vardı. Yedik, içtik, eğlendik. Geceyarısına doğru, Fransız Büyükelçisi pavyona geldi. Paşa bu elçiyi severdi. Sofraya çağırdı. Büyük şehirlerden, Paris’ten söz açılmıştı...

Bir ara büyükelçi, Gazi’ye ; Ekselâns!, Paris’i bir daha görmek istemez misiniz? dedi. Mustafa Kemal Paşa : “Nasıl görmek istemem. Gençlik anılarımı tazelerim” diye karşılık verdi.

Bu karşılığa sevinen Büyükelçi : Böyle bir gezi, Fransa’yı çok sevindirir. Ben de beraberinizde olmaktan şeref duyarım. En büyük Fransız zırhlısı bizi İzmir’den alır. Akdeniz donanması emrinize verilir. Marsilya’ya çıktığınızda, Fransız ordusu, komutanız altına girer. Hükümdarlara yapılmayan bir törenle karşılanırsınız...

Bu sözleri dikkatle dinleyen Gazi : “Bu daveti, siz kendiniz mi yapıyorsunuz, yoksa hükümetiniz adına mı konuşuyorsunuz?” diye sordu.

Bu soru karşısında Büyükelçi, kendini topladı ve ; Uygun gördüğünüzü, hükümetime bildirirsem, hükümetim de bunu büyük bir şeref sayar dedi

Gazi’nin yüzü değişti. Kesin bir dille : “Ekselâns!, Paris’i çok görmek istiyorum, ama büyük törenlerle karşılanacağım Paris’i değil... Gençlik hatıralarımı tazelemek için, belli olmadan gitmek isterim. Törenlerle karşılanmak için değil...”

Büyükelçi pot kırdığını anlamıştı. Fena halde bozuldu. Biraz sonra, sofradan kalktı. Gazi’nin de neşesi kaçmıştı...  Bize dönerek :

“Bu Avrupalılar, bizi bir türlü kavrayamıyorlar. Adam, beni bir Şark Emîri sanıyor. Sen, kimin ordusunu, kimin emrine veriyorsun!.. Bunlara kendimizi tanıtacağız. Kim olduğumuzu öğrenecekler. Yoksa; ben kaba bir adam değilim...”

                                                                                        Cevat Dursunoğlu (*)

(*) (1892-1970) Erzurum milletvekili                                                                                                
Kaynak: Kemal Arıburnu, Atatürk’ten anılar, İşbank kült. yay ,1976, s.17,18