7 Ocak 2016 Perşembe

AŞI, ZAYIFLAMIŞ MİKROP

AŞILAR ölü veya zayıflatılmış mikroplardır. Bunlara "antijen" adı verilir. Aşı olunca, 1 ila 15 gün arasında değişen bekleme süresi geçer ve başlayıp giderek artan "antikor" üretimi 4 ila 28 gün sürer. Daha sonra, üremiş antikorlar yavaş yavaş vücuttan atılırlar (ortadan kaldırılırlar).

"Rapel" denilen aşı tekrarında bekleme müddeti kısalır ve antikor üretimi daha çabuk başlar.

Vücuda ilk defa giren antijen, vücudun 'hafızasına' kaydolur. Aynı antijen tekrar girdiğinde, bağışıklık cevabı hızlı ve kesin olur.

Tüberküloz aşısı (BCG), vücutta antikor üretmez. Bağışıklık cevabı hücresel bazda olur. Aşı yapılan yerde iltihap başlarsa "aşı tuttu" denilir. Bir çocuk önceden vereme yakalanmış ve iyileşmişse, aşı yeri yine iltihaplı olur. Aşı, iğne bölgesinde iltihap yapmazsa; 'bağışıklık cevap vermedi' yani "tutmadı" denir. Aşı üç kez denendikten sonra yine tutmazsa; 'hiçbir zaman tutmayacağı' kesinleşmiş olur. Görülen iğne bölgesi iltihabı bölgedeki lenf bezi tepkisidir.

HIV virüsü ve sıtma asalağı gibi bazı etkenlerin sürekli olarak yapılarını değiştirmesi, tek tip aşı üretimini zorlaştırır.

Çocuğa sıkça iğne batırmamak için bazı aşılar bir arada (karma) yapılır ve tek seferde vurulur. (Örn; difteri-boğmaca-tetanoz) gibi.