25 Ocak 2016 Pazartesi

AVUSTRALYA MAHKÛM ADASIYDI

AVUSTRALYA (commonwealth of Australia) Okyanusya'da devlet. 17. yy' daki adıyla "Yeni Hollanda", Avustralya ve Tasmanya'dan meydana gelen Britanya Commonwealth'inin üyesidir. Başşehri Canberra'dır. Avustralya, kıtaların en küçüğü ve dünyadaki adaların en büyüğüdür.

Avustralya, altı eyaletten oluşur. Nüfusu yaklaşık 23,5 milyondur. Halkın yüzde 27' si Katolik hristiyan, yüzde 24' ü Anglikan, yüzde 4,3' ü Presbiteryen, yüzde 2,8' i  Ortodox hristiyan, yüzde 1,7' si Baptist, yüzde 1,5' u Luterci'dir. Halk aşırı dindar değildir.


Adanın yerlisi (Aborjin)
40 bin yıl evvel Yeni Zelanda ve Avustralya coğrafi olarak bitişikken Asya'dan sallarla gelen yerliler ilk yerleşimcilerdir. 9 bin yıl evvel denizin yükselmesiyle Yeni Zelanda ana karadan ayrıldı. İlk yerlileri "aborjinler" dir

Adanın yerlileri tarım değil avcılık yapıyorlardı. Kendi çaplarında bir de kültürleri vardı. 16. ve 17. yy' larda buraya önce Hollandalılar sonra İngilizler geldi. İngilizler, aşırı kalabalıklaşan Londra hapishanelerini taşıyacak geniş yerler arıyordu. Adaya 1788 yılında 732 mahkûm ve 450 denizci, aileleriyle beraber geldi. Daha sonra 160 bin mahkûm daha getirildi. 1794' de bölgede buğday ve patates yetiştirerek kendilerini beslemeye başladılar. Adaya merinos koyunları getirildi ve yüncülük yapılmaya başlandı.

1851 yılında adada altın bulununca, ada ceza kolonisi olmaktan çıktı. Yeni şehirler kuruldu ve hızla göç almaya başladı. Bugün halkının çoğunluğunu Avustralyalılar, İngilizler başta olmak üzere İrlandalılar, İskoçlar, İtalyanlar, Almanlar, Çinliler ve Yunanlılar oluşturur.