2 Ocak 2016 Cumartesi

ÇOCUKTA YALAN VE ÇALMA

KÜÇÜK çocuklar bazan olmayan şeylerden bahsederler. Okul çocuğunun ise yalan söylemesi ana-baba ve öğretmeni haklı olarak endişeye düşürebilir. Çocuk aslında yalancı ve hilekâr değildir. Her şeyden evvel yalanın sebebini araştırmak gerekir. Yalancı çocukların büyük bir kısmı korkudan veya fazla baskı altında bulunduklarından yalan söylerler.

Ne olursa olsun doğruyu söyleyince azarlanmayacağına veya başka ceza görmeyeceğine itimadı olan çocuk yalan söylemeyecektir. Aynı zamanda üzerine yapamıyacağı işler
yükletilen çocuk dahi ödevini yapamadığı için bir mazeret bulacak, bu da neticede yalan söylemesine yol açacaktır. O halde muntazam yalan söyleyen çocuğun bu kötü huyunu önlemek için kendisine disiplin cezası vermektense sebebini araştırmak ve ona çare bulmak daha iyi netice verir.

ÇALMA

Küçük çocuklar, oyun arkadaşlarının oyuncaklarını alırlarsa buna hakiki hırsızlık diyemeyiz. Çünkü bu çocukların kendilerine ait olan ve olmayan şeyler hakkında henüz net bir fikirleri yoktur. Daha ziyade altı yaşından itibaren çocuklarda çalma huyuna önem vermek lâzımdır. Çünkü bu çocuklar yanlış bir iş yaptıklarını bildiklerinden gizlice çalarlar ve çaldıkları şeyleri saklamaya çalışırlar.

Çocuğun bir şey çaldığını öğrenen ana-baba veya öğretmen son derece şaşırırlar ve bu hal çocuğu heyecanlandırır. Fakat o anda çocuğu ürkütmek doğru değildir. Gerçekte çocuk fena bir şey yaptığının farkındadır, fakat çaldığı şeye sahip olma arzusu o kadar güçlüdür ki buna kendisi de engel olamamaktadır. O halde çocuğun bir şey çaldığı anlaşılınca, kendisine sakince bu hareketin iyi bir şey olmadığını, istediği şeyi ana-babasından istemesinin daha uygun olacağını söylemek doğru ve yerinde olur.

Bazı çocuklar da bol oyuncakları olduğu halde arkadaşsızlıktan can sıkıntısı çekerler ve ilgi uyandırmak için bir şey çalmak isterler. Bazan da çaldıkları para ile şeker, çikolata alarak başka çocuklara dağıtırlar. Bu gibi çocuklara da arkadaş bulmada yardımcı olmak gerekir.