9 Ocak 2016 Cumartesi

BAKTERİLERLE İÇ İÇEYİZ

Bölünmekte olan bakteri
BAKTERİLER yaklaşık 4,5 milyar yıldan beri yeryüzünde varlar. Her ortamda bulunabilir ve çok farklı hayat şartlarına uyum sağlarlar. Loş ve sulak alanlar en iyi yetiştiği yerlerdir. Genetik araştırmaların temel malzemesidir. İki bin kadar bilinen türü vardır. En dayanıklı olanları "sporlar" dır

Oksijenli ortamda yaşayamayanlara "anaerob" bakteri denir. Sindirim sistemi florasında bulunur, mayalama yaparlar. Ortam çok uygunsa 20 dakikada bir bölünürler. Çoğalma sırasında ortaya çıkan yavru hücreler yaşaması halinde 6 saatte tek bir ana hücreden yaklaşık 500 bin yeni bakteri hücresi ürer. Bu yüksek üreme hızı, bakterilerin sanayide kullanılmasını sağlar. Bazı bakteri türleri eşeyli olarak ürer (örn; escerichia coli)

Süt, yarım saat kadar 62 derece sıcaklıkta tutulursa, içerdiği bakterilerin büyük bölümü ölür. Sütün ani pastörize (bakterilerden arıtma) yönteminde ise 71 derecede 15 saniye kadar tutularak hızla soğutulur. Bakteriler kaynar su, dezenfektan- antiseptik maddelerle öldürülebilirler. Fenol, klor, alkol ve cıvalı bileşikler etkili dezenfektanlardır.

Tetanos bakterisi, sporlanma yoluyla çoğaldığından, doğada oldukça yaygın bulunur. 100 derece sıcaklık üzerinde yaşayan bakteriler bulundukları çevreye uyumludur. Aşırı tuzlu ortamda yaşayan bakteriler, tatlı suda ölürler. Bu tür aşırı ortamlarda yaşayabilen bakteri türleri her çevrede bulunmaz.

Stafilokok bakterileri deri ve mukoza üzerinde bulunurlar. Deri altına nüfuz ettiklerinde çıban, antraks, osteomiyelit (kemik iltihabı), septisemi gibi çeşitli enfeksiyonlar yapar.

Bakteriler, ökaryot ve prokaryot olarak iki ana sınıfa ayrılır. Prokaryot bakteri hücresinde çekirdek zarı bulunmaz. Bakteriler tüm canlı türlerinde olduğu gibi insan yaşamının da vazgeçilmezidir. Saç derisinde, normal deride, ağız içinde, ince bağırsak başta olmak üzere hazım sisteminde milyarlarca adet bulunurlar. Yediğimiz besinler onlar sayesinde mayalanır, parçalanır ve vüduda yararlı hâle getirilir. Bakteriler vücudumuzun ayakta kalması için elzem canlılardır.

Zararlı olan, hastalık yapıcı bakterilerle savaş tıbbın önemli konusudur. Yeni üretilen antibiyotiklerle, form değiştirerek direnç kazanan bakterilerle mücadele, hâlen devam etmektedir.