16 Ocak 2016 Cumartesi

ERKEN VE ZAYIF DOĞANIN GIDASI

ZAYIF çocuğun bütün diğer organları gibi, mide-bağırsak kanalı da görevini yapmak için çok az hazırdır. Çocukların çoğunun anne memesini emecek kadar kuvvetleri yoktur. 1,5 kiloluk bir çocuk emse dahi memeden bir şey çıkaramaz.

Cılız çocukların en küçük olanları, ağızlarına konan sütü yutmasını henüz bilmezler. Bu taktirde çocuğa gıdayı sonda ile verme mecburiyeti vardır. Daha büyük olan cılız çocukları, önce emzirmeye çalışmalı, bu mümkün olmuyorsa anne sütünü şişeden küçük bir emzikle içirmeye çalışmalıdır. Çocuk bunu da almıyorsa, gıda bir damlalık veya çay kaşığı ile ağzına verilir.

Küçük cılız çocuklarda öğün adedi normale nazaran daha fazla olmalı, ekseriya günde 8-10 defa verilmelidir. Midenin alabileceği gıda miktarı o kadar azdır ki; çocuğa yetecek kaloriyi daha az öğünde vermek mümkün olmaz. Çocuk mama zamanı uyandırılmalıdır. Bunlara geceleri de düzenli devam edilir. Özellikle ilk haftalarda "sarılık" sebebiyle çocuklar çok uyurlar.

Çocuğa doğumdan sonra ilk günü sadece biraz şekerli su verilir. Ertesi günü çocuğun büyüklüğüne göre günde 8-12 defa çok az miktarda meselâ 5-10 gram anne sütü verilir. Nasılsa alıyor diye çocuğa daha fazla süt verirseniz çok geçmeden bunun zararı görülür. Çünkü fazla gıda vermekle mide ve bağırsak kolayca zedelenir ve ekseriya cılız çocuklarda görülen kusmaya bir de ağır ishâl eklenir. 

İlk günlerde anne sütünden başka gıda verilmez. Önceleri çocuk bunu bile güçlükle hazmeder. Bilhassa anne sütünün albümini ve yağı zor hazmolur. Albüminin hazmı 2-3 hafta sonra düzeldiği halde, yağın hazmı haftalar sonra dahi iyi değildir. İlk iki haftada çocuğa vücut ağırlığının onda biri kadar anne sütü kâfi gelir. Daha sonraları gıda miktarı tedricen ağırlığının beşte birine kadar yükseltilebilir.

Çocuğun az süt aldığı ilk günlerde bilhassa su ihtiyacını karşılamak için deri altına fizyolojik tuzlu-su veya yarı yarıya karıştırılmış yüzde 5 glikoz ile normal su şırınga edilir. Bu iğneler elbette hekim tarafından yapılır.

Zayıf çocuklar emerken kolaylıkla yorulacaklarından, gıdayı mümkün olduğu kadar kısa sürede vermelidir. Bunun için anne sütünü şişeye koyup emziğe büyükçe bir delik yapılır ve çocuğun sütü 2-3 dakikada emmesi temin edilir. İyi emmeyen çocukları sonda ile besleme mecburiyeti vardır. Başlangıçta 3-5 santimetreküpten fazla almayan mide gittikçe büyüdüğünden öğün adedini azaltmak gerekir. Ekseriya bir aylık çocukta 6 öğün yeterlidir.

Cılız çocuğun annesinin sütü çekilir veya bir hastalığı yüzünden anne yavrusuna süt veremezse bir "süt anneden" süt tedariki faydalı olur. Bu da olmadığı taktirde, süt tozu verme mecburiyeti vardır. Erken doğan bir çocuğun gıdası ancak bir doktorun nezaretinde düzenlenir. Cılız çocukların vitamin ihtiyaçları da daha fazladır. Çocuk üç kiloyu geçtikten sonra normal çocuk gibi beslenebilir.