20 Ocak 2016 Çarşamba

FOVİZM RESMİ SADELEŞTİRDİ

FOVİZM, 20. yy' ın ilk yarısında ortaya çıkan Fransız resim akımıdır. "Fovizm" adını, hareketi eleştiren Louis Vauxcelles koydu. 1905 yılı sonbahar sergisi sırasında, resim sanatını yenilemek isteyen genç sanatçıların resimlerinin sergilendiği salona "vahşi hayvanlar kafesi" denildi.

Gerçek bir patlama olan bu hareket, bir okul oluşturmaz ve sınırlı bir ömrü oldu. Manet, Cézanne, Gauguin, Gustave Moreau ve Van Gogh'un açtığı yolda ilerlemek isteyen genç ressamların yeni estetik ilkeler ortaya koydukları bir geçiş evresi oluşturan fovizm, saf renkleri kullanmaya, fırça vuruşlarındaki anlatımdan yararlanmaya ve
geleneksel resmin önem verdiği hacim duygusunun ve ışık-gölge karşıtlığının yok edilmesine yol açan sadeleştirmeye dayanır.

Fovizm öncelikle, her duygu ve düşüncenin, katkısız renklerin zengin ahengi içinde anlatılmasına yöneldi. Sanatçı, tabiat karşısındaki duygu ve düşüncelerini eserlerine aktarırken taklitçilikten kaçınacak ve konuyu ancak renklerle belirtecekti. Sembolistlerle beraber kübizme, surrealizme, soyutlamaya yolaçtıktan sonra, 'Fov'ların çoğu 1908' den itibaren farklı akımlara yöneldiler.

Yukarıda adı geçen ressamlardan başka; Louis Valtat, Charles Camoin, Georges Braque (geçici olarak katıldı), Henry Manguin, Jean Puy, Van Dongen, Chabaud, Syssaud gibi sanatçılar da  fovizm akımına bağlı sayılabilir

                                                    FOVİZM'DEN ÖRNEKLER

Maurice de Vlaminck - Sen Nehrinde Yelkenli
André Derain - Londra Parlamentosu
Albert Marquet - Hamburg Limanı
Maurice de Vlaminck - Marly le Roi Sokağı  (1904)
Othon Friesz - Fernand Feuret'nin Portresi