15 Ocak 2016 Cuma

ESKİ AVRUPA MEDENİYETİ

EUROPE adı Fenike kralı Agenor'un kızından gelir. Milâttan önce 40 - 30 bin yıl önce, "homo sapiens-sapiens (düşündüğünü düşünen mahlûk)" Avrupa'da yaşamıştı, fakat sayıları azdı. Beyaz ırk veya Avrupalı tipi değillerdi.

Milâttan önce bin yılın başında Avrupa, altı kültürel alana yayılmıştı. Bunlar: Slavlar, Keltler (Galyalılar), Germenler, Etrüskler, İtalyotlar, Yunanlılar idi. Her bölgede aynı örgütlenme ve geçim şekline rastlanır.
Derme-çatma evlerde oturan küçük çiftçi grupları; avcılık, balıkçılık, domuz yetiştiriciliği ile geçim sağlarlardı.

Kimi bölgelerde ölüler yakılır, kimi yerlerde cenaze eşyalarıyla gömülürdü, fakat altı kültürel alanda da insanlar tanrılara aynı şekilde taparlardı. Bu tanrılar 'güneş tanrısı', 'gök gürültüsü tanrısı', 'ateş tanrısı' ve 'besleyen ana tanrıça' idi. İnsanların hayat tarzları ve gelişim düzeyleri aynı idi. İnşaat alanında yeni kâgir evler yapımı Etrüskler'in sayesinde oldu.

Yunanlılar mö 2 bin' de Balkan Yarımadası'nda ortaya çıktılar. Beşyüz sene içinde, parlak Girit Medeniyeti'ne son verdiler. Mö 5. yy' da Med Savaşları'yla Persler'i yendiler. Batı Akdeniz ve Sirenaika kıyılarını sömürgeleştirdiler. Yunanlılar mö 7. ve 6. yy' lar arasında kendilerinden önceki kültürlerin bütün bilgilerini özümseyerek; dünyaya yüzyıllarca geçerliliğini koruyacak modeller bıraktılar.

Lofoten Adaları balıkçıları - Norveç
Yunanlılar, sitenin örgütlenmesi, bireysel sorumluluğun algılanması, dengeli davranma duygusu, felsefi düşünce, matematik, tıp gibi bütün faaliyet alanlarına el atarak, bilgi ve ilerlemenin batılı mânâda ilk sentezini yaptılar. Yunanca konuşmayan insanlar, onlara göre "barbar"dı; akıllarına, söylediklerine ve muhakemelerine güvenilmezdi.

Bu uygarlık modeli, Akdeniz'in Yunan kolonilerine ve daha büyük ölçüde Büyük İskender'in imparatorluğuna ve Helenistik devletlere yayıldı. Mö 2. yy' da Roma İmparatorluğu, birkaç savaş sonunda bu mirasa el koydu. Avrupa bugün elli kadar ülkeyi içerir.