12 Ocak 2016 Salı

BALDAN VAZGEÇİLİR, ARIDAN ASLA

Dişi (işci) arı
ARILAR üç sınıflıdır; dişi arılar, erkek arılar, kraliçe (ana) arılar.

a) Dişi arılar: Bunlara işci arılar da denir. Dişi denseler de gerçekte kısırdırlar. Boyları 13 milimetre kadardır. Sayıları 50 bin cıvarındadır. Peteklerin yapımını üstlenmişlerdir. Larvaların, erkek arıların ve kraliçe arının beslenmesini sağlar. Çiçektozu ve balözü kaynakları bulmak için çevreyi dolaşırlar. Petekleri temizler, havalandırırlar, larvaları bal, süt ve çiçektozuyla beslerler. Balı ve çiçektozunu depolar, peteğin ağzını koruyup kollarlar. Bir dişi arının ömrü 45 gün kadardır. Kraliçe arının döllenmiş yumurtalarından çıkarlar.

b) Erkek arılar: Tek vazifeleri vardır; o da kraliçe arıyı döllemektir. Boyu 14,5 milimetre kadardır. Sayıları bin civarındadır. İğneleri yoktur. Bal yapmaz, çiçektozu toplamazlar. Erkek arılar, kraliçe arının döllenmemiş yumurtalarından çıkarlar. Erkek arılar çiftleşmesini bitirince öldürülürler veya kovan dışına atılarak, açlıktan ölüme terkedilirler.

Yumurtlamakta
olan kraliçe (ana) arı
c) Kraliçe (ana) arılar: Tek görevleri yumurta yapmaktır. Boyları 19 milimetre kadardır. Yılda 200 bin yumurta bırakırlar. Bunlar da, kraliçe arının döllenmiş yumurtalarından çıkarlar. Kraliçe arı, yumurta kanalına yakın yerde sperm kesesi taşır. Bu kese daha önce erkek arılar tarafından doldurulmuştur. 

Kraliçe arı için, 'döllenme uçuşu' denilen döllenme dönemi 2 ila 5 yıl arasıdır. Bazan 9 yıl da sürer. Kraliçe arı, belli dönemlerde sperma kesesini kapatarak döllenmesini durdurur. Kraliçe, sperm ile döllenmemiş yumurta bırakırsa bundan erkek arı çıkar. Sperm ile döllenmiş yumurta bırakırsa bundan dişi (işci) arı veya çok daha az kraliçe arı çıkar.

Petekler, kraliçe (ana) arının yumurta bıraktığı ve larvanın yetiştiği çukurcuklardır. Peteğin ağzı kapatılır ve larvalar, küçük bir delikten beslenir ve büyürler. Önceden ağzı kapatılan petekten olgunlaşıp dışarı çıkarlar. Boşalan gümeç (tek petek) bal ve çiçektozu deposu olur.

Arılar olmazsa; bitkiler üreyemez, tohum ya da meyvalar meydana gelmez. Balından vazgeçsek de arılardan vazgeçemeyiz