3 Ocak 2016 Pazar

SAĞLAM ÜRÜN ALMANYA'DAN

ALMANYA 82 milyon nüfusa sahiptir. Başşehir Berlin. Nüfusun yüzde 64' ü Hristiyan'dır. Bunların yaklaşık yarısından biraz fazlası Protestan, diğer kısmı ise Katolik Mezhebi'ne bağlıdır. Yüzde 29' luk nüfus ise herhangi bir dine kendini bağlı hissetmemektedir. Ülkede ikinci büyük din, yüzde 4 ile İslâmiyet' tir. Diğer mevcut dinler ise Budizm, Yahudilik, Hinduizm'dir. Müslümanlar'ın çoğunluğunu Türkler ihtiva eder.

Milâttan önce 20.yy' da Germenler, İskandinavya'nın güneyine yerleştiler. Mö 10.yy' da Keltler'den toprak alarak aşağılara yayıldılar. Keltler'in kültürü daha ileriydi. Ortak
kimliği din oluştururdu. 'Ölülerin kılavuzu', 'büyünün efendisi' ve sonra da 'savaş Tanrısı' olan Odin ile beraber birçok tanrıları vardı. İbadetleri; ayinler, ayinsel şölenler, hayvan veya insan kurban etme şeklindeydi.

Germenler, kabileler şeklinde yaşayan yerleşik çobanlardı, tarımla da uğraşırlardı. Savaş esirlerinden kalma çok sayıda esirleri vardı. Köle azad etme burada da uygulanırdı. Romalılar bir ara Germenler'e saldırdı, fakat başarılı olamadılar. Roma'yla ticari ilişkiler devam etti.

2.-3. yy' larda Germenler daha geniş kavimler oluşturdular. Süev, Alaman, Frank gibi kavimler ortaya çıktı. Bunlar 250 yıllarında Roma'ya akınlar düzenlediler. Roma orduları da Germenlere karşı çözülmeye başladı. Roma teslim oluyordu. Franklar, Roma eyaletlerine göçe başladılar.

Alman Çeşmesi 
(Sultanahmet-İstanbul-Türkiye)
Merovenj ve daha sonra Karolenj Hanedanları'nın çabalarıyla Almanya, yavaş yavaş hristiyanlaştırılmaya başladı (8. yy). Bu hristiyanlaştırma işlemi, 6.-7.-8. yy' larda İrlanda'dan gelen, sonra da Anglosakson keşişlerle yapıldı. Direnişler de oldu, hattâ bazı keşişler öldürüldü, fakat hristiyanlık yavaş yavaş kurumsallaşmaya başladı.

Martin Luther, 31.10.1517' de, Wittenberg Kilisesi'nin kapısına '95 Tez' ini astı. Roma Katolik Kilisesi'nin para karşılığında 'günah affetmesini' yeriyordu. Bu olay Almanya'yı dinen böldü. Martin Luther'in, kilisenin yolsuzluklarını teşhir etmesi, Almanya'nın birçok bölgesinde (Hessen, Schwaben, Franken, Thüringen, Saksonya' da) ezilen, sömürülen köylüler üzerinde yankı yaptı ve 1524 yılında ayaklanma başladı, fakat Luther ayaklanmayı reddedince, teşebbüs dindi. Kuzey ve orta Almanya Protestan olurken; Güney Almanya Katolik kaldı.

1648' de uzun süren (30 yıl) savaşlar, iç-dış karışıklıklarla Kutsal Roma-Germen Devleti parçalandı. Fransa Napolyon'la Almanya'ya girdi. Prusya, Fransızları çıkardı. 1862' de Prusya'nın yeni başkanı Otto Von Bismark Almanya'yı birleştirdi.

Almanya, 1. ve 2. Dünya Savaşları'nda aldığı yenilgilerle "kimliksiz" bir duruma düştü. Ülke Amerika'nın denetimi altındadır. Alman mühendisler, Amerikan sanayiine önemli katkılar sağlamaya devam etmektedirler.

Bugün Almanya'da askerlik hizmetini sivil bir yerde yapmak yaygındır. Almanya'da Schwaben lehçesi bir Berlin'li için anlaşılmazdır. Bavyera veya Köln lehçesi ise Berlin'li için 'az anlaşılabilir' dir.

Almanya din ve politika ile fazla çatışma içine girmediği için bilime önem verebilmiştir. Bugün uygulanabilir bilimde dünyada birincidir. Alman bilim adamları sanayi ile sıkı işbirliği içinde oldu. Teorileri kâğıt üzerinde bırakmamaya çalışırlar. Kaliteli, sağlam, uzun ömürlü ürünler imâl ederler. Ürünleri pahalı olmakla birlikte dünyada rağbet görür.

Bilimin hızla gelişmesi; (Adolf Hitler zamanında) saf bir ırk, sakatsız, sorunsuz bir millet yaratma iddiasına kadar geldi, fakat bu teşebbüsler fiyaskoyla neticelendi.  Almanya'da gazete tirajları yüksektir. 

                                                 ALMAN SANATI ÖRNEKLERİ

Clypeus Pietatis'in mineli cilt kabı  (17. yy)
Matthias Grünewald tablosu - İssenheim Manastırı
Albrecht Dürer - Devedikenli kendi portresi
Altın, mine, elmas işlemeli cilt kabı -1620
Leloutre - Meissen işi saat
(1730-1756)
Çini Soba  (1765)
Çok renkli oyma şişe (18.yy)
Lucas Cranach - Luther'in kızına
ait olduğu sanılan portre
Çok renkli oyma şişe
 (18.yy)
Kumtaşından testi  (16.yy)