16 Ağustos 2016 Salı

ANTONİO ALLEGRİ CORREGGİO, eser-biyografi

İTALYAN ressamı, 1489 yılına doğru Parma yakınında Correggio'da doğdu. Resim öğrenimi için Mantova'da bulunduğu dönemde Mantegna'nın tablolarından etkilendi. Daha ilk tablolarında Costa'nın yavan üslûp karışıklığından kendini kurtardı. 1518' de başrahibe Giovanna tarafından Parma'ya çağrılan Correggio, San Paolo manastırında bir kubbealtını süsledi. Bu resimlerde; meyva çelenkleriyle örülü bir çardak, eskiçağ tanrılarını canlandıran kabartma taklitleri, çeşitli figürleri gösteren oval madalyonlar bulunuyordu.

Çok geniş bir ilgiyle karşılanan bu fresklerden sonra, San Giovanni Evangelista kilisesi için önemli dekorasyon işlerine girdi. Katedralin içini dini içerikli etkileyici resimlerle süsledi (1520-30). Bundan sonra Mantova şatosu için panolar yaptı. Bu panolarda biçimler bir
yarı-gölge havasına bürünür ve renkler daha yoğun olarak belirir.

Büyük sunaklar için yaptığı tablolarda, biçimlerin fazla oynak oluşundan doğan can sıkıcı hava yok edilmiştir. Correggio'nun duygulu ve ihtiraslı kişiliği, çeşitli ve erotik üslûp buluşları, Romalı büyüklerin ağırbaşlı sanatına bir tepki olarak değerlendirilir. Ressamın Roma sanatına karşı getirdiği büyülü ve duygulu güzellik, 18. yy' ın Barok çağında tesirini gösterdi. Correggio 1534 yılında doğduğu şehirde öldü.

Antonio Allegri Correggio - Bana dokunma
Ant. Allegri Correggio - Meryem ve çocuk İsa
Antonio Allegri Correggio - İsa'nın doğumu
Antonio Allegri Correggio - Ben