3 Ağustos 2016 Çarşamba

TRAVESTİZM (cinsel sapma)

KARŞI cinsin kılığına girme biçiminde ortaya çıkan bir tür cinsel sapma. Daha çok erkeklerde görülür. Bazen çocuklukta başlar. Genellikle karşı cinsin giyinme ve davranış özelliklerinin benimsenmesi biçimindedir, ama bazı ender vakalarda kişinin yaşına uygun olmayan giysiler giydiği de görülür.

Bazı travestiler karşı cinsiyeti yalnızca bir fantezi olarak, simgesel bir kılık değiştirmeyle yaşar; bazıları ise toplum içinde karşı cinse has davranışlarda bulunur. Her zaman bilinç düzeyine çıkmasa bile, hepsinde bazı bilinçaltı eşcinsel eğilimler vardır.

Travestizm (transvestizm) belirli bir çerçeveye sığdırılması zor, tartışmalı bir cinsel sapmadır. Hastaların bir bölümünde çocukluktan başlayarak böyle giyinme mazoşist bir aşağılanma anlamı taşır. Kadınsı eşcinsel travesti, başka bir eşcinselin ilgisini çekmek için kılık değiştirebilir. Bazı fetişistler kadın çamaşırı gördüklerinde uyarıldıkları için bunları giyebilir. Kılık değiştirme ayrıca daha ağır ve genel bir problem olan transseksüalizmde görülür.

Transseksüellik

Kişinin fiziki özelliklerine göre belirlenmiş cinsiyetini inkâr ederek (yadsıyarak), davranış biçimini karşı cinse uydurmasıyla ortaya çıkan ruhsal anomalidir. Bu tip davranışları gösteren kişiler, doğal cinsiyetlerini inkâr ettikten başka, bazen yasal bakımdan karşı cinsten sayılmaları için devlet kurumlarına müracaatta bulunurlar. Ayrıca, hormon tedavisi ve plastik cerrahi imkânlarına da başvururlar.