24 Ağustos 2016 Çarşamba

LUCAS CRANACH (büyük), eser-biyografi

ALMAN ressam ve gravürcü, 1472 yılında Bamberg yakınında Oberfranken'de doğdu. Ressam Hans Maler'in oğlu ve öğrencisiydi. 1500-1504 yılları arası Nürnberg'e ?, Tuna bölgesine ve Viyana'ya gitti. Bu dönemde dini kompozisyonlar ve portreler yaptı. Üslûp ve duygu açısından Altdorfer'e ve Tuna Okulu'na bağlı resim ustalarına yakın görünür.

1505' de Wittenberg'e yerleşti, Saksonya seçici prensi Friedrich'in özel ressamı oldu. Hollanda'ya görevli olarak giden Cranach, orada Kral namzedi 5. Karl'ın portresini yaptı. Wittenberg'de Martin Luther ile dostluk kurdu ve reform fikrini benimseyerek protestan ikonografyasının kuruluşuna yardım etti.

1525'den itibaren, aralarında oğulları Hans ve Lucas'ın da bulunduğu öğrencilerinin yardımı ile büyük faaliyet gösterdi. Eczane ve basımevi sahibi olan Cranach, aynı zamanda belediyede de çalıştı. 1537 yılında Wittenberg belediye reisi oldu.

Birçok tablosu olan Cranach, bütün türlerde çalıştı. Dini konulu tablolarında, kutsal kitaplardan alarak resimlediği konularda tarihi gerçeklere uymamakla birlikte, çok ilginç yorumlarda bulundu. Tevrat'tan mitolojik temalardan alınmış konularda sanatçı, gotik üslûbun kıvrak çizgi sistemine uyan ince ve zarif kadın vücutları resimledi. Sanatçı gücünün en olgun örneklerini portre türünde veren Lucas Cranach 1553' de Weimar'da öldü.

Lucas Cranach - Lucretius  (detay)
Lucas Cranach - Kendi portresi