15 Ağustos 2016 Pazartesi

CAMİLLE COROT, eser-biyografi

1796 yılında Paris'te doğdu. Bu şehirde, ressam Michallon'un atölyesinde öğrenim gördü, daha sonra Victor Bertin'in atölyesine girdi, tabiat manzaraları çizmeye başladı. Kuzey Fransa'da, Normandiya'da, Fontainebleau ormanında, Ville-d'Avray'de çalıştı.

Corot, 1825-28 arası İtalya'da bulundu, Roma ve civarında peyzajlar, figür ve portreler yaptı. Dönüşünde, aynı tür çalışmalara devam etti. 1831 devlet sergisine birkaç peyzajla katıldı ve bir manzara tablosu ikincilik madalyası kazandı. Soissons şehrindeyken ressam Grandjean ile dostluk kurarak onunla ikinci İtalya gezisine çıktı.

1834 yılı haziranında önce Cenova sonra Toscana bölgesinde çalıştı. Burada yaptığı
Volterra peyzajlarında, sanatına, tekniğine tamamıyle hâkim görünür. Tabiat yorumlamalarındaki güçlü kişiliği, resim teknik ve işçiliğindeki büyük ustalığıyla dikkati çeker.

İleri yıllarda Fransa'nın farklı bölgelerini gezdi. 1840 Sergisinde teşhir ettiği "Küçük Çoban" tablosu, devlet tarafından satın alındı. İsviçre'nin Morvan bölgesinde ve Paris cıvarında peyzajlar yaptı. Bazı ünlü yazarlar Corot'u öven yazılar yazdılar.

Camille Corot, 1856' da Ville d'Avray kilisesi için dört büyük duvar resmi yaptı. İyi kalpli, cömert bir insandı. Bazı ressam arkadaşlarının değersiz veya başarısız tablolarında düzeltmeler yapar onları imzalardı. Bu tablolar Corot'un eserleri diye satılırdı.

Corot, yoksulluk içinde bulunan karikatürist Daumier'ye, Anvers'de bir ev satın aldı. Sanat hayatında akademizme ve romantizme karşı gelen Corot, gerçekçiler tarafından eleştirildi. Bunlar, ressamı, peyzajlarına köylü kadınlar yerine, mitolojiden seçilmiş su perilerini koymakla tenkit ettiler. Camille Corot 1875' de Paris'te öldü.

Camille Corot - Mantes köprüsü   (1870)
Camille Corot - Villa d'Este bahçeleri
Camille Corot - Douai kulesi
Camille Corot - Kendi portresi