14 Ağustos 2016 Pazar

TİTREME

TİTREME bütün vücutta ya da yalnız bir bölgede ortaya çıkan ve bir dizi kas kasılmasından oluşan ritmik, istemdışı hareketlerdir. Titremenin frekansı (1 saniyedeki sıklığı) ve müddeti tipine göre değişiklik gösterir.

Normal olarak, özellikle heyecanlı kişilerde yorgunluk ya da ruhsal stres etkisi altında hızlı ve düzensiz bir titreme (fizyolojik titreme) görülebilir. Hastalık belirtisi olan titreme, çeşitli nörolojik (sinirsel) hastalıklarda da görülebilir.

Dinlenme şartlarında bir kol ya da bacağın bir bölümünde ortaya çıktığında "dinlenme titremesi" söz konusudur ve istemli hareketlerin yapılmasıyla kaybolur; bu durum özellikle parkinson hastalarında görülür.

Titreme, hareket sırasında ortaya çıkarsa, "kinetik titreme" adını alır. Kişi özel bir konumu korumak istediğinde titreme ortaya çıkarsa "duruş titremesi" olarak bilinir ve bu durum beyincik hastalıklarında ortaya çıkar.

Nörolojik bozuklukların sebep olduğu titremenin yanı sıra; ateşli durumlar, hipertiroidizm (aşırı tiroid işlevi), kronik alkolizm ve zehirlenmeler gibi hastalıklarda da titreme görülebilir.