27 Ağustos 2016 Cumartesi

İLK CUMHURİYET GAZETESİ

Cumhuriyet Gazetesi ilk nüshası
İSTANBUL' da çıkan günlük, siyasî gazete. İlk sayısını 7 Mayıs 1924 tarihinde yayınladı. Kurucusu ve ilk başyazarı Yunus Nadi Abalıoğlu idi. Cumhuriyetin ve devrimlerin savunmasını yapmak için yayına başlayan gazetenin ismini Atatürk koydu.

Gazetenin ilk sayısında, Atatürk'ün "Kurtuluş Savaşı" üzerine önemli bir demeci yer aldı. Gazetenin idarehanesi; İstanbul, Cağaloğlu'nda "İttihat ve Terakki Partisi" nin eski genel merkezi olan "Pembe Konak" idi. İlk yazı işleri müdürleri İlhami Safa ve Kemal Salih Sel'dir. Daha sonra bu görevde Âbidin Daver, Feridun Osman Menteşeoğlu, Cevat Fehmi Başkut, Ecvet Güresin bulundular.

Cumhuriyet gazetesinin yazı işleri kadrosunda; Ahmet Rasim, Peyami Safa, Muharrem Feyzi, Agâh, Ahmet Refik, Ahmet Hidayet Reel, İsmail Habip Sevük, Turhan Tan, Burhan Felek, Hamdi Varoğlu ve diğerleri yer aldı. Kurucusu Yunus Nadi Abalıoğlu'nun 1945 yılında vefatından sonra, gazetenin başyazarlığını oğlu Nadir Nadi yaptı; diğer oğlu Doğan Nadi gazetenin fıkra yazarı idi.

Nadir Nadi'nin 1991 yılında ölümünden sonra gazetenin yönetimi birkaç defa değişti ve toplu istifalar sebebiyle büyük malî sıkıntıya düştü.