3 Ekim 2018 Çarşamba

BARTOLOME ESTEBAN MURİLLO, eser-biyografi

İSPANYOL ressam, 1618 yılında Sevilla'da doğdu. Juan del Castillo'nun öğrencisiydi. Sevilla'da çalıştı, ancak bir defa Madrid'e gitti (1658). Francisco de Zurbaran ile beraber, İspanya'da barok çağının en büyük dinî ressamı kabul edilir. İncelik ve güzelliğin anlatımına diğer İspanyol ressamlarından daha fazla önem verdi.

Sevilla kiliselerinin, manastırlarının ve özellikle fransisken rahiplerinin 1645' den ölümüne kadar çok çağırdıkları ressamdır. Eserleri, Fransızların akınları ve 1836' da tarikat mal ve mülklerine el konulması sebebiyle toplu olarak saklanamamıştır.

Murillo, ilk eserlerini aşağı yukarı 1640' da yapmaya başladı. 1645' de Fransiskenler'in Casa Grande'si için yaptığı kahve tonlarındaki resimlerde üslûbu açıklık kazandı. 1650-60 yılları arası Sevilla katedrali için yaptığı resimlerde daha açık ve daha duru renkler kullandı.

Murillo'nun hava etkilerine duyduğu ilgi (zamanın yazarları buna "bulanık üslûp" derlerdi) herhalde 1658' de Madrid yolculuğuyla ve Diego Rodriguez de Silva y Velázquez'in son resimlerini iyice tanımasıyla daha da arttı. Murillo, 1660' da, Sevilla'da başka ressamlarla beraber bir resim akademisi kurdu. 1665-70 arasında Kapüsen rahipleri için yaptığı büyük diziyi tamamladı. Tekniğin incelik ve güzelliği özellikle dikkati çeker.

1667-68 yıllarında Sevilla katedralinin papazlar meclis binası için resimler ve 1670-74 arasında da Hospital de la Caridad için ünlü dizisini yaptı. 1681' de Cadiz'deki Kapüsen manastırına resim yapmak için çağrıldı.

Eserlerinin başlıca özellikleri; dine yumuşak ve insanca bir mânâ vermesi, gerçekçilik, renklerin açıklık ve duruluğu, düzenlemedeki zerafettir. Dinî portre ressamı olarak, Murillo'nun İspanyol barok çağındaki yeri, Rönesans'ta Raffaello'nun kazandığı yer kadar mühimdir. Bu özellik Murillo'nun Meryem ve Çocuk İsa'yı canlandırdığı resimlerde göze çarpar. Büyük ustalığı, Meryem'in günahsızlığını tasvir ettiği tablolarda belirir.

Murillo, günlük yaşam ressamı olarak ününü, meyva yiyen ve oyun oynayan Sevilla'lı yoksul çocukları büyük bir sevimlilikle canlandırdığı tablolarına borçludur; aynı sevimlilik Çocuk İsa ile Çocuk Juhanna'yı tasvir ettiği tablolarında da görülür.

Ünü, ülkesinin dışına da yayılan ilk İspanyol sanatçısı olan Murillo, 1682' de Sevilla'da öldü.


Bartolome Esteban Murillo- Kavun ve üzüm yiyen çocuklar
Bartolome Esteban Murillo  -  Meleklerin mutfağı
Bartolome Esteban Murillo- Günahsız hamilelik