20 Ekim 2018 Cumartesi

BOKSTA NAKAVT

BOKS maçında boksörlerden biri, yediği yumruğun tesiriyle yere düşer ve 10 saniyede ayağa kalkamazsa "nakavt" olmuş sayılır. Boks maçlarında orta hakem, yere düşen boksörün başına gelerek birer saniye aralıkla 10' a kadar sayar ve sayı dolduğu halde boksör yerden kalkmazsa "out" diyerek yatan boksörün nakavtla yenildiğini ilân eder.

Bir boksörün nakavt olmasına, genellikle midesine, karaciğerine veya çenesine aldığı sert yumruk sebep olur. Darbenin tesiriyle boksör, kısa süreli bir felç geçirdiği için ayakta duramaz ve yere düşer. Bir boksör, maç süresi içinde, ayaklarından başka vücudunun herhangi bir kısmıyla da 10 saniyeden fazla yere değer, 10 saniyeden fazla iplere asılı kalır veya kendini koruyamaz duruma düşerse, bu süre içinde orta hakem sayar ve nakavt kararı verir.

Nakavt olan bir amatör boksöre 1 ay maç izni verilmez. 3 ay içinde 2 defa nakavt olana 3 ay maç izni verilmez. 3 ay içinde 3 defa nakavt olana ise 1 sene maç izni verilmez. Bu konuda doktora danışılır.

Boksörlerden birinin ezici üstünlüğü karşısında, hakemin diğer boksörün daha fazla zarar görmemesi için maçı durdurması ve üstün boksörü galip ilân etmesine "teknik nakavt" adı verilir.