29 Ekim 2018 Pazartesi

JEAN-MARC NATTİER, eser-biyografi

FRANSIZ ressam, 1685 yılında Paris'te doğdu. Babası Marc'dan ve manevî babası Jouvenet'den ders aldı. Henüz 15 yaşındayken, bir desen ödülü kazanarak sanatçı kabiliyetini gösterdi. 1715' de resim akademisine girmek için kendisinden "Güzel Sanatların Koruyucusu Apollon" konulu bir tablo yapması istenildiyse de, akademi üyelerinin fikir değiştirmesi üzerine, ancak 1718' de sunduğu "Taş Haline Gelen Phineus" adlı tablo kabul edildi.

1717' de Hollanda'ya gitti. Büyük Petro kendisine, "Poltava Savaşı" konulu bir tablo ile saray adamlarının, imparatoriçenin ve nihayet kendisinin portrelerini ısmarladı. Bu sipariş Nattier'nin tanınmasında büyük rol oynadı. Versailles süslemelerini örnek alan gravürler yapmak için 1723' de Masse ile çalıştı.

1734' de Chevalier d'Orléans'ın özel ressamlığına tayin edildi. Bu tarihten itibaren Nattier'nin ismi daha sık duyulmaya başlandı. 1740' dan sonra kral ailesinin, özellikle 15. Louis'nin kızlarının özel ressamı oldu. Hayatının son günleri üzüntü içinde geçti. 1762' de hastalandı, yoksul düştü. Antika koleksiyonunu satmak mecburiyetinde kaldı ve 1766' da Paris'te yalnızlık içinde öldü.

Nattier, 1752' den beri Akademi'de profesördü. Alegorik veya dinî konulu kompozisyonları ve çeşitli portreleri vardır. Fakat en güzel portreleri, şüphesiz Versailles'daki kral ailesi resimleridir. Bu tablolarda psikolojik gerçek, zerafet ve incelik, elbiselerin göz alıcılığı vardır. Uzun müddet ihmâl edilen bu ressam, bugün Fransız portreciliğinin en önemli ustalarından biri sayılır.

Jean-Marc Nattier  -  Madame Victoire

Jean-Marc Nattier  -  Madame Louise

Jean-Marc Nattier  -  Marie-Zéphyrine de France