8 Ekim 2018 Pazartesi

BEDİA MUVAHHİT, (tiyatrocu)

TÜRK tiyatro oyuncusu, 1897 yılında İstanbul'da doğdu. Küçük yaşta özel derslerle fransızca ve rumca öğrendi. Kadıköy'deki Dame de Sion ve Terakki okullarında öğrenim gördü. Erenköy Kız lisesinde fransızca öğretmenliği yaptı (1921). Aynı yıl aktör Refet Muvahhit ile evlendi.

Sanat hayatına, Muhsin Ertuğrul'un çevirdiği "Ateşten Gömlek" filmindeki "Ayşe" rolüyle başladı (1922). Dârülbedayi'nin İzmir turnesi sırasında, İzmir'de bulunan Atatürk'ün, Türk kadınlarının neden sahneye çıkmadıklarını sorması üzerine, bir gecede hazırlanarak İbnürrefik Ahmed Nuri'nin "Ceza Kanunu" eserinde "Sacide" rolünü oynadı (1923). Böylece, Cumhuriyet döneminde sahneye çıkan ilk Müslüman Türk kadını oldu.

Aynı yıl Dârülbedayi'de Shakespeare'in Othello'sunda "Desdemona" rolüne çıktı. Bundan sonra Dârülbedayi'de sürekli olarak çalıştı. 1927' de ilk eşi öldü. Konservatuar öğretmenlerinden Ferdi Ştatzer ile evlendi. 1952' de bu eşinden ayrılarak tekrar Muvahhit soyadını aldı. Yurt dışındaki turnelere katıldı; Atina'da "Desdemona"yı rumca oynadı. Birçok tiyatro eserini tercüme veya adapte etti.

Rol aldığı başlıca oyunlar: Hanımlar Terzihanesi; Hamlet; Deli Saraylı; Bir Kavuk Devrildi; Hisse-i Şayia; Lüküs Hayat; Ceza Kanunu; İpekçi Merhum; İhtiras Tramvayı; Mum Söndü. Sinemada Zeki Müren ile "Beklenen Şarkı" filminde rol aldı. Bedia Muvahhit, 1994' de (yaş 97) İstanbul'da öldü.