6 Ekim 2018 Cumartesi

MUŞMULA (DÖNGEL)

MUŞMULA ağacı dallı, eğri büğrü gövdeli küçük bir ağaçtır. Basit veya çok parçalı yapraklarının üst yüzü koyu yeşil, alt yüzü beyazımtıraktır. Beyaz veya pembe çiçekleri tek tek açar. Meyvesi etli ve beş bölmelidir. Bu bölmelerin her birinde iri ve sert çekirdek bulunur. Muşmulanın buruk bir tadı vardır, ancak iyice olgunlaşıp çürümeye yüz tutar hale gelince yumuşar, biraz tatlanır ve yemesi hoş olur.

Türkiye'de yetiştirilen başlıca muşmula çeşitleri: İstanbul muşmulası (sivrice, ufak ve etli); İtalyan muşmulası (yuvarlak iri ve etli); çekirdeksiz muşmula (çok lezzetlidir, Mersin dolaylarında yetişir.)