2 Kasım 2015 Pazartesi

ÇİN ÇİNLİLEŞTİRMEYİ SEVER

ÇİN  Rusya ve Kanada'dan sonra yüzölçümünde üçüncüdür. 1,35 milyar nüfusa sahiptir. Halkın yüzde altmışı yerel dinlere bağlıdır. (Yerel dinler: yerel tanrılar, atalara tapma, Konfüçyus, Tao, evrene tapma, ruhlara tapma). Yüzde yirmisi örgütlü yerel dinler, yüzde on bir dine bağlı olmayan, yüzde altı Budist, yüzde iki buçuk Müslümandır.

Cengiz Han 12. yy
Moğol minyatürü
Şincan Uygur, Moğolistan, Tibet, Çin'in eyaletleridir. Çin'in tarihi, milâttan önce 27 bin yıllarına  kadar uzanır. Medeniyet taş alet kültürüyle başladı. Mö 10 bin lerde ise çanak-çömlek, heykel yapma, küçükbaş hayvancılık, ilkel bir mısır tarımı başlar. Mö 5 binlerde balıkçılık, avcılık, bitki örtüsü yakılarak açılan tarlada tarım yapıldı. Mö 2800' lerde hayvan evcilleştirme, balıkçılık, kâhinlik, tarım, tıp, tezgâhta dokuma, ipekböceği, madencilik şeklinde ilgilenilen alanlar genişledi.


Şanghay'lı İşçi
Milâttan önce 1500' lerde beş bin harfli yazı sistemi, yeni atçılık teknikleri öğrenildi. Mö 1050-770 arası inşaat, yazı, mezarlar, tunç vazo, fal metinleri, hükümdarlığın babadan oğula geçmesi. Mö 600' lerde demir kullanımı, düşünce akımları, mö 500' lerde para çıktı, ekonomi teşvik edildi. Mö 100' de kâğıdı icad ettiler. Milâttan sonra 1024' de kâğıt paraya geçildi, matbaa harfleri icad edildi. Gemilerde pusula kullanımı başladı (Mandarin İmparatorluğu dönemi).

Çin işleme sanatı (kossö)
"Çin" adı muhtemelen "Qing" Hanedanı'ndan gelmiştir. Çin sabırlıdır; farklı halkları uzun vadede Çinlileştirerek zafere ulaşmayı sever. Çinliler Rönesans'a kadar Avrupa'dan ileri idiler. Daha sonra sebebi bilinmeyen bir durgunluk dönemine girdiler. Saati icad ettiler, oyma matbaa baskı harflerini  770' de, hareketli baskı harflerini 1100' de kullanmaya başladılar.

Avrupa'dan 1300 sene evvel el arabası kullandılar. 6. yy' da dünyanın en uzun sulama kanalını yaptılar. 10. yy'da barutu icad edip kullandılar. 5. yy'da çarklı gemiler ve yan parçalarını yaptılar. Dökme demiri Batılılar'dan 1800 yıl önce kullandılar. 6. yy'dan itibaren zincirli asma köprüler yaptılar. Avrupa'nın 19. yy' da yaptığı kemerli köprüyü 610' da yaptılar.

Mö 2200-1700 Kansu üslûbu vazo
Cıvayla altın kaplama yaptılar, çin mürekkebini icad ettiler. Yüzyıllar boyu tunç ve porselende uzman oldular. İpek böcekçiliğini Avrupa'dan 1400 sene önce yapmaya başladılar. İpek işleme ve dokuma işinde 1090 yıllarından itibaren makinalaştılar. 

Çin tıbbı milâttan önceki yıllarda gelişmeye başladı. İki İmparatorluktan biri ilâcı, diğeri akupunkturu keşfetti. Akupunktur iğnelerinin işlevi; hastanın bedeniyle, gönderme yapılan Tanrı arasında bağ kurmaya dayanır. Mö 300' lerde Qing İmparatoru, bu geleneksel tıbbı yasakladı. Batılılar ülkeye sızınca; akupunktur iğnelerine elektrik vererek bu işi denemeye başladılar.

Çin'de dini gelenekler:
Gökyüzü Tapınağı  (1420)
(Tanrılara kurban yeriydi) 
a) Halk dini: Daha az kurala bağlı olan ve çok eski köklere dayanan inanç ve tatbikler bütünüdür. Toplumun az-çok eğitimli tüm sınıflarını ilgilendirir. Her ailede ölmüş akrabalara tapınmak halk dininin temelidir. Tanrılaştırılmış doğa güçleri vardır. Bunlara özellikle köylerde, tapınaklarda ibadet edilir. Kehanet uygulamaları ve toprak falı da halk dini başlığına girer. Toprak falcısının işi; insana iyi yerleri, iyi yönleri, sakınılması gereken şeyleri göstermektir.

b) Konfüçyus'çu gelenek: Milâttan önce 551 - 479 yılları arası üstat filozof Konfüçyus tarafından kurulmuş, dinden ziyade bir felsefe olarak alındı. Bu felsefede İmparator, Tanrı'nın Oğlu olarak kabul edilir. Bu yüzden İmparatorların bu sıfata lâyık olmaları ve halka faydalı yöneticiler atamaları talep edilir.


Mö 19. - 11. yy
bronzdan Kuang âyin kabı
c) Tao'culuk: Halk inançlarından doğmuştur. Rahip ve keşişleriyle tam bir dini görünümü vardır. Tao iki zıt ilkeyi birleştirir. Yan ilkesi; arı, yüksek, ışıklı ve Tanrı'ya ilişkin. Yin ilkesi; karışık, aşağı, ışıksız ve yere ilişkindir. Erkekte Yan, kadında Yin ağır basar.

d) Budizm: Çin kökenli değildir. Hindistan'a mahsustur. Herşeyin boş oluşu ve mutlak hakikatin kavranamaz olması kavramlarıyla Tao'culuk ile akrabadır. Budizm Çinliler için henüz yeni sayılır.

e) Bağdaştırma: Dinlerin bağdaştırılması ve ortak yönlerinin alınmasıdır. Hanların yaşadığı bölgelerde olur. Yeni Yıl Bayramı, İlkbahar Bayramı, Fenerler Bayramı, Ölüler Bayramı, Ejderhalar Bayramı, Ay Bayramı kutlanır.

Sacayak  (Şang dönemi)
Topraktan
kadın dansçı
618-907
Tibet'te daha ziyade Budizm egemendir. Uygur Müslümanları'nın yaşadığı Şinkong Uygur bölgesinde de Budizm inancı bulunur. Moğolistan' da ise şamanizm korunmaktadır.

Komünist rejim, bu gelenek, görenek ve dinlerin tamamını bâtıl görerek; kaldırmak ve hâttâ yok etmek için aktif kampanyalar yürütmüştür. Tapınaklar yıkılmış, rahipler gözetim altına alınmıştır. Son yıllarda Çin'de liberalleşme ile birlikte dini inançlar da serbest bırakıldı.

Aile kavramı Çin'de mühimdir. Babanın karısı ve çocukları üzerinde tam hakimiyeti vardır. Babanın sözü geçer.

Çin'in kuzey bölgelerinde temel gıda olarak; ana maddeleri buğday-mısır olan peksimet ve lapalar yenir. Pirinç ise Çin'in güneyinde hakim gıdadır.
Altın iplikli, yeşim taşlarından yapılı Çin kefeni  (Han dönemi)