19 Kasım 2015 Perşembe

ÖLÜMCÜL AŞK (Leylâ ve Mecnun)

Leylâ bulutlarla konuşuyor
LEYLÂ ve Mecnun bir Arap efsanesidir. Olay, Necid çöllerinde yaşayan Beni Amr Kabilesi'nde geçer. Mecnun olarak kabul edilen kişi "Kays" dır. Leylâ amcasının kızıdır. Çocuk yaşta birbirlerini severler. Kays sevdiğine şiirler söylemeye başlar. Şiirleri dilden dile yayılınca; ailesi kızı çadıra kapatarak Kays'a göstermek istemez. Kays görmekte ısrar edince Halife'ye şikâyet edilerek görmesi yasaklanır.

Mecnun, Leylâ'nın mezarında
Şiraz - 1410  elyazması sayfası
Kays, Leylâyı göremeyince mecnun (deli) olup çöllere düşer, vahşi hayvanlarla yaşar. Bu arada Leylâ başka biriyle evlendirilince Kays tam çılgına döner, ama bu evlilikten hoşnut olmayan Leylâ, ayrılığa dayanamaz, hastalanarak ölür. Leylâ'nın ölüm haberini alan Kays onun mezarı başına gider ve kederinden orada can verir (689 veya 699).

Bazılarına göre Mecnun, Emeviler döneminde yaşamış bir şairdir. Bazılarına göre bir masal kahramanı veya El Mecnun mahlasıyla tanınan, ama asıl kimliği bilinmeyen biridir. Bazı nesep bilginlerine göre; Leylâ ve Mecnun hikâyesinin, amcasının kızını sevdiği halde, aşkını açıklayamayan genç bir Emevi şehzadesi tarafından ortaya atıldığını, şiirlerin de bu şehzade tarafından yazıldığını ileri sürerler. Leylâ'nın asıl adı "Leylâ binti Mehdi bin Sad el Âmirî"; Mecnun'un asıl adı "Kays bin el Mulavvah el Âmirî" dir.