27 Kasım 2015 Cuma

ENGİZİSYON VAHŞETİ

ENGİZİSYON "kovuşturma" demektir. Sapkın mezheplerle mücadele etmek ve sapkınları bulup cezalandırmak için tatbik edildi. İmparator Teodosius, Hristiyanlığı devlet dini olarak benimsedikten (380' de) sonra "sapkınlık" hem Tanrı'ya hem de İmparatora karşı işlenmiş suç sayıldı. Eskiden olduğundan çok daha şiddetli cezalar verilmeye başlandı. (Eskiden rahipler manevi cezalar verirlerdi). "İyi Hristiyan" olmayan
herkes, bir şekilde suçlanıp cezalandırıldı.

19. yy' a ait bu tablo büyücülere, kâhinlere, falcılara verilen ceza ve işkenceyi gösterir 

Aynı uygulama Müslümanlar'ın elinden çıkmış İspanya topraklarında da yaşandı. İber Yarımadasının güney kısmında hâlâ Yahudi ve Müslümanlar yaşıyordu. Bunlara ağır sürgün cezaları ve idamlar verildi. Hristiyanlığa dönmeleri istendi, vaftize zorlandı.

Mahkûm infaza götürülüyor
Hristiyan âlemi bölgelere bölünmüş, her bölgeye vaaz verme ve sapkınları kovuşturma görevlisi atanmıştı. Kilise'ye bağlı halkın, sapkınları ihbar etmesi istendi. Tövbekâr olmayan sapkınlar engizisyon mahkemelerinde yargılanıyordu. Pişman olanlara genellikle günah çıkarma, oruç tutma, kutsal yerleri ziyaret etme gibi cezalar verilirdi.

"Küfür"de ısrarcı olanların mal varlıklarına el konulur ve kendisine müebbed veya ona yakın cezalar verilirdi. 1256 yılına doğru sapkınları itiraf ettirmek için işkence yapmak yasal hale geldi. Engizisyon kararı halkın önünde törenle açıklanır; kırbaçlamaktan idama kadar çeşitli cezalar yine herkesin gözü önünde verilirdi. Önceden pişmanlıkta bulunup yeniden sapkınlığa düşenler yakılarak cezalandırılırdı.

Haçlı Vaizi, mahkeme kararını okutuyor
Aşağılayıcı bir gömlek giydirilen mahkûmlar infaz meydanına, muhbirlerin öncülük ettiği kalabalık bir alayla getirilirdi. Önde henüz yakalanamamış sapkınları temsil eden kuklalar, sonra hafif suçlular, kilisece bağışlanmış Yahudi-Hristiyanlar ve en sonda da idam mahkûmları yürürdü. Son anda pişman olup aman dileyenler, yakılmadan evvel boğularak öldürülürdü; aman dilemeyenler canlı olarak yakılırdı.

Özetle; engizisyon denilince akla hoşgörüsüzlük, zalimlik ve vahşet gelmektedir.

Batı Avrupa'da Katolik inancındaki sapıkları yok etmek için kurulan mahkemeye "Papalık Engizisyonu" denmiştir.

Fransa'da 18. yy başında, İspanya'da 1833'de engizisyon mahkemeleri kaldırıldı.