28 Kasım 2015 Cumartesi

ENZİM TEPKİMEYE HIZ VERİR

NORMALDE bir kimyasal reaksiyonun başlaması için enerjiye ihtiyaç vardır. Bu enerji ısı, ışık veya elektrik enerjisi olabilir. Organizmanın biyokimyasal reaksiyonlarında ise enzimler rol oynar. Enzim, reaksiyonlardaki başlangıç enerjisini azaltır (etkinleştirme enerjisi düşük olur).

Enzimler, reaksiyonlarda yapısal değişikliğe uğramazlar. Az miktarda bulunurlar, fakat biyokimyasal tepkimeyi olağanüstü yüksek düzeyde hızlandırırlar.

Uzun aminoasit zincirli enzimin (yeşil)
bir alt tepkileyiciye (mor) bağlanması
Hücrelerde enzim olmasa, kendilerini hızla yeniliyemezler. Belki de hayat olmazdı. Enzimlerin hızı, PH derecesi ve sıcaklıkla etkilenebilir. Sıcaklık reaksiyon hızını artırır, fakat fazlası, enzimin yapısını bozar. 

Süte katılan peynir mayası, kuzu veya buzağı şirdeninden elde edilmiş bir enzimdir. Ekmek mayası, bira mayası enzimdirler.
Ağızdaki "amilaz", midedeki "pepsin" reaksiyon hızlandırıcı, gıda sindirme enzimleridir.