29 Nisan 2016 Cuma

'AMCABEY' İLE MİZAH

"Amcabey" tiplemesi
HAFTALIK Türkçe siyasi mizah dergisi. Karikatürist Cemal Nadir Güler tarafından kuruldu. İstanbul'da 6 aralık 1942' den, 25 mart 1944' e kadar 69 sayı yayınlandı. İlk 33 sayı gazete, daha sonra çıkanlar dergi biçimindedir. Sahibi Sermet Muhtar Alus, genel yayın müdürü Rıza Yücer idi.

Cemal Nadir'in "Ak'la kara" başlıklı seri karikatürleri, Mahmut Yesari'nin küçük hikâyeleri, Burhan Felek ile Hikmet Feridun Es'in fıkralarını yayınladı, genç yetenekleri teşvik etti.

Amcabey tipi:

"Amcabey" ünlü Türk karikatürcüsü Cemal Nadir Güler'in çizdiği bir tipe verdiği isimdi. Amcabey ilk defa Akşam gazetesinde yayınlandı (1929). Kısa zamanda çizeri kadar ün kazandı. Melon şapkası, reye pantolonu, şemsiyesi ve ceket atayı ile halkın arasında yaşamakla beraber Karagöz ile Nasreddin Hoca geleneğine bağlı, iyimser, çelebi, milli bir mizah tipiydi.

Yaşadığı günlerin çizgi yorumunu Amcabey'e yaptıran sanatçı, ona yalnız günün olaylarını karikatürize ettirmekle kalmıyor, bir halk filozofu olarak hüküm koyduruyor ve yol gösteriyordu.

Cemal Nadir Güler :


Cemal Nadir'e göre; "Devletler hukuku"
1902 Bursa doğumlu. İlk karikatürü 1920' de "Diken" dergisinde yayınlandı. 1928' de "Akşam" gazetesinde çizmeye başladı. 1941' de Vedat Günyol'la beraber "Arkadaş" adlı çocuk dergisini, daha sonra "Amcabey" dergisini çıkardı. Bu arada Ankara radyosu için skeçler ve "Yüzkarası" adlı tiyatro oyununu yazdı.

Türk karikatür tarihinin en ünlü isimlerinden olan Cemal Nadir, sağlam çizgisi ve ince mizah anlayışıyla karikatürün sevilmesinde önemli rol oynadı. Karikatürlerini "Karikatür albümü", "Ak'la kara", "Amcabey albümü" gibi albümlerde topladı. Güler, 1947' de (yaş 45) İstanbul'da öldü.