10 Nisan 2016 Pazar

KÖPEĞE DÜŞKÜN, TOPLUMA ÖFKELİ

HAYVANLARA karşı aşırı düşkünlükle belirlenen hafif bir duygulanım bozukluğuna "zoofili" denilir. Genellikle aşırı duygusal, destek konusunda saplantılı ve normal yoldan bu desteği sağlayamamış kişilerde (bekârlar, dullar, çocuksuz eşler vb) görülür.

Diğer yandan içindeki topluma karşı gizli bir kin-öfke besleyenlerde; başka insanlara yönelmesi gereken insan sevgisini bastırmak için hayvana yönelme söz konusu olabilir. Bu bozukluk genellikle toplumsal uyum bozukluğu ve üretkenlikte kısıtlamayla beraber görülür.

Zoofobi (hayvan korkusu)

Tehlike oluşturmasa bile, hayvanların varlığına ya da sadece düşünülmesine bağlı olan korkuya "zoofobi" denir. Bu korku nevrotiklerde görülen fobilerden biridir. Bununla beraber zoofobi, bazı toplumlarda, bazı tarihi dönemlerde erkek ya da kadınlarda dar anlamda patolojik tablonun dışında da görülebilir. Meselâ, fare ve örümcek kadınların korku duydukları hayvanlardır.

Zoofobi aynı zamanda çocuklarda hayâl gücüne bağlı olabilir. Meselâ çocuklukta, yalnızca masal ve öyküler vasıtasıyla kötü tanınan kurta korku duymak oldukça yaygındır. Bazen zoofobi, oldukça kirli ve hastalık bulaştırıcı olması sebebiyle veya bizzat zarar görülmüş (ısırmış-tırmalamış-sokmuş) belli bir hayvana yönelik de olabilir.