1 Nisan 2016 Cuma

JACQUES CALLOT, ESER-BİYOGRAFİ

CALLOT Fransız gravürcüsüdür. 1592 yılında Nancy'de doğdu. Ailesi tarafından papaz olması istenen Jacques Callot, on bir yaşında baba evini terkederek bir çingene grubu ile İtalya'ya gitti. 1608' de Roma'da Antonio Tempesta'nın arkadaşı fransız gravürcüsü Philippe Thomassin'in atölyesinde kazı kalemi tekniğini öğrendi. 1611'de Floransa'da Antonio Tempesta ile birlikte çalıştı

Ofortçu mimar-mühendis Giulio Parigi'yle tanıştı. Ofortçuluğa başladı, yeni teknik geliştirerek başarı ve kazanç sağladı. Abraham Bosse'dan itibaren bütün gravürcüler Callot'un bu tekniğinden faydalandılar. İsabelle Claire Eugenie'nin çağrısıyla Flandre'a giderek "Breda kuşatması" adlı gravürü yaptı.

Gravürlerinin sayısı dört yüzü aşmıştır. Her türde, içli, yerici, gerçekçi ve gözlem yanı ağır basan resimler yaptı. Üslûbu; özlü, çabuk, kararlı ve bütünde olduğu kadar ayrıntılarda da tabii ve gerçekçidir. Otuz Yıl Savaşı sırasında Lorraine bölgesinin işgâli onu çok sarstı ve "savaşın acıları" adlı eser dizisini yaptı (1633). Gravür sanatının büyük ustaları arasında olan Jacques Callot 1635' de (yaş 42) Nancy'de öldü.

Jacques Callot - Çingene Öncüleri
Jacques Callot - Bir köyün yağmalanması  (1633)