17 Nisan 2016 Pazar

HER ZAYIF HASTA DEĞİLDİR

ZAYIFLIK, şahsın vücut ağırlığının yaşına, cinsiyetine ve boyuna göre hesaplanmış değerlerden daha düşük olmasına denilir. Bu kişilerde yağ dokusu azdır. Ağır durumlarda kas kütlesi ve iç organlarda doku gerilemesi görülebilir.

Zayıflık birçok hastalıkta da ortaya çıkar ve hastalığın teşhisinde yardımcı olur. Meselâ bazı iç salgı hastalıkları, özellikle mide-bağırsak tümörleri başta olmak üzere kötü huylu tümörler, karaciğerin ve bağırsağın kronik hastalıkları zayıflık sebebi olabilir.

Ayrıca zayıflık, bazı enfeksiyonların gidişatında, yetersiz beslenmede, aşırı fiziksel ve zihinsel çalışma durumlarında, kansızlıklarda, kollajen hastalıklarda, sinirsel ve zihinsel hastalıklarda da görülebilir.

Herhangi bir hastalıkla bağlantısı olmayan, yalnızca kişisel yapıya bağlı olan ve hiçbir problem yaratmayan zayıflıklar da söz konusudur. Bunların arasında "astenik" adı verilen hassas yapılı zayıf tipler vardır. Astenik tiplerde, düşük tansiyon, zaman zaman kalp çarpıntısı, aritmi, otonom sinir sistemi bozuklukları, bazal metabolizma artışı, iç organ sarkması olabilir.