23 Nisan 2016 Cumartesi

MENOPOZDA YUMURTALIK KÜÇÜLÜR

ÜREME yaşında, her âdet çevrimi sırasında yumurtalıktan çıkan "haploid kromozom" yapısına sahip olan dişi eşey hücresine "yumurta" denilmektedir. Bu yumurtanın üretilerek olgunlaştırıldığı organa da "yumurtalık" denir. Vücudun sağ ve solunda olmak üzere iki tane bulunur; bunlar leğen boşluğu içinde ve onun yan duvarlarına dayalı olarak dölyatağı bağlarının arkasında, düzbağırsağın önünde yer alırlar.

Yumurtalık boyutları 4 x 3 x 1,5  santimetredir. Yumurtalık bağları organın belirli bir konumda kalmasını sağlamakla birlikte ona sınırlı bir hareket yeteneği de kazandırır. Kan damarları bakımından zengin bir iç katmanı ve bunu saran kabuğu bulunur. Kabukta, "yumurta folikülü" denen yapılar içindeki yumurta hücreleri yer alır.

Yumurtalık organı, yumurta hücresi üretiminin yanı sıra "östrojen", "progesteron" "androjenler" ve "relaksin" hormonlarını da salgılayarak bir iç salgı bezi işlevi görür. Relaksin hormonunun vücuttaki işlevi tam olarak bilinmemektedir. Menopoz sonrasında yumurtalık küçülür ve artık "folikül" ve "sarı cisimiçermez.