16 Nisan 2016 Cumartesi

PAUL CEZANNE, eser-biyografi

PAUL Cézanne, Fransız ressamı, 1839 yılında Aix-en-Provence'de doğdu. Babası, eskiden şapkacı olan bir banka müdürüydü. Orta öğrenimini Bourbon Lisesi'nde gördü (1852-58). Orada (yazar) Emile Zola ile tanıştı. Birlikte gezdiler, şiirler yazdılar. Cézanne, resim dersi veren bir okula gitti, daha sonra hukuk öğrenimine başladı.

Cézanne, arkadaşı Emile Zola Paris'e gidince; o da Paris'e gitmek ve ressam olmak istedi. Babası 1861' de oğlunu Paris'e götürerek Güzel Sanatlar okulunda okutmayı denedi, fakat Paul, çok geçmeden memleketine döndü ve babasının çalıştığı bankaya girdi. 1862' de kendini tamamen resme vermek için yeniden Paris'e gitti.

Paul, önceleri; resimlerinde koyu renkler kullanıyor ve boyayı çok kalın sürüyordu. Daha sonra arkadaşlarının etkisiyle açık renkler de kullanmaya başladı. Biraz geçimsiz biriydi, zaman zaman umutsuzluğa düşüyordu. Yaptığı resimler devlet sergisine kabul edilmedi, kabul edilen bir eseri ise itibar görmedi. Zamanla sanatını geliştirdi, daha canlı renkler kullanmaya başladı.

Cézanne, çeşitli natürmortlar, manzaralar yapıyor ve yalnız sanatı için yaşıyordu. Tablolarında, duyguların canlılığına kompozisyon titizliği, ritm ve düzen katmak, tabiatın asıl yapısına, ayrıntıların ötesindeki özüne varmak istiyordu. Bağımsız Ressamlar sergisiyle, 1899' dan itibaren tanınmaya ve resimleri itibar görmeye başladı. Paul Cézanne 1906 yılında doğduğu şehirde (yaş 67) öldü. Louvre'da, Amerika, Japonya ve Avrupa'nın bazı müzelerinde tabloları vardır.

Paul Cézanne - Kâğıt oynayanlar
Paul Cézanne - Asılmış adamın evi
Paul Cézanne - Çaydanlıklı kadın - 1890-94
Paul Cézanne - Kendi portresi