24 Nisan 2016 Pazar

YENİDOĞANDA DEĞİŞİM

YENİDOĞAN terimi, doğumdan 20 nci güne kadar olan bebek için kullanılır. Doğumdan hemen sonra yenidoğanın vücudu hızla ilerleyen bir evreden geçer. Bu evrede, dölyatağı dışında hayata uyum sağlamaya yönelik değişimler oluşur. Değişikliklerin hızı git gide azalan bir ritimle hayatın ilk haftaları boyunca sürer.

Kafa düzenli ve yuvarlağımsı bir biçim alır; doğum esnasında oluşabilen şişlikler kaybolur. Kollar ve bacaklar ceninin tipik duruşundan kurtulur ve daha gergin olarak açılır. Eller daha açık hale gelir.

Doğumda yenidoğanın ağırlığı ortalama 3 ilâ 3,7 kilogram arasında, boyu da 50 santimetre dolayındadır. Bunu izleyen günlerde vücut ağırlığı düşer; çünkü, enerji tüketimi ve sıvı kaybı önemli ölçüde artarken, uygun miktarda besin alamaz. "Fizyolojik kayıp" denilen bu kilo kaybı, doğum ağırlığının yaklaşık yüzde on'unu bulur ve genellikle bir hafta içinde yeniden kazanılır. İzleyen dönemde araya hastalık etkenleri girmediği sürece kilo sürekli artar.

Yenidoğanda genital kriz :

Kız ya da erkek olsun, zamanında doğan bebeklerde daha sık görülen, genellikle kısa sürede gerileyen, memelerde geçici şişme ve kolostrum sızıntısı. Bazı kız bebeklerde doğumunu izleyen ilk hafta sonunda vulvadan, serumlu kanlı bir salgı sızabilir.

Bu durum anneden yenidoğana plasenta vasıtasıyla geçen cinsiyet hormonlarına bağlanmakta, ceninin salgıladığı ve anneden geçen hormonların etkilerinin birleşerek söz konusu sızıntıya yol açtığı düşünülmektedir.