15 Nisan 2016 Cuma

HONORE DAUMİER, eser-biyografi

DAUMİER, Fransız ressamı, taşbaskıcı, gravürcü, desenci, ve heykeltraş. 1808 yılında Marsilya'da doğdu. Babası, cam ustası Jean-Baptiste Daumier. Ailesi Paris'e yerleştiği yıllarda desen çizmeye büyük ilgi gösterdi. O sırada yedi yaşındaydı. Önce bir mahkeme mübaşirinin sonra bir kitapçının yanında çalıştı. Louvre Müzesi'nde incelemeler yaparak sanat öğrenimini kendi kendine yürüttü. Bir müddet Alexandre Lenoir'ın atölyesine devam etti. Gerçek hocaları, antik heykeltraşlarla, Rubens ve Rembrandt oldu.

Honoré Daumier, Ramelet adlı bir arkadaşından, o sıralarda yeni sayılan taşbaskı tekniğini öğrendi. 1830' dan 1872 yılına kadar karikatüristlik yaptı (dört bin kadar karikatürü vardır). Tahta üzerine sayısı bin kadar gravür yaptı. Ünlü kişilerin büstlerini yaptı. Yağlıboya tablolarının çoğu kaybolmuştur.

Yağlıboya tablolarında Daumier, taşbaskı ve heykelde yaptığı gibi, geniş ve dramatik kitleler meydana getirir; renkleri hem sıcak, hem koyudur. Delacroix, Corot, Théodore Rousseau ve Jules Dupré, Daumier'e hayranlık beslediler. Manet ve izlenimcilerin de öncüsü oldu. İkinci İmparatorluk devrinde hiciv ve polemikçiliği  yasaklandı. Son zamanlarına doğru parasızlık çekti; 1873'den sonra gözlerinden rahatsızlandı, ilerleyen yıllarda yarı kör oldu. Cumhuriyet hükümeti ona maaş bağladı. Honoré Daumier 1879' da (yaş 71) Valmondois'da öldü.
Honoré Daumier - Üçüncü mevki vagonu
Honoré Daumier - Yasama göbeği
Honoré Daumier - Orkestranın trajedi temsili
Honoré Daumier - Don Kişot