8 Nisan 2016 Cuma

TRİŞİN DOMUZU SEVER

Trişin konağı domuz
TRİŞİN, başta domuz olmak üzere memeli hayvanlarda ve insanda "trişinoz" hastalığına sebep olan asalaktır. Erkeği 1 milimetre, dişisi 5 milimetre boyunda olup her ikisi de beyazdır. İnce bağırsakta yaşar ve çoğalır.

Yavrularını canlı olarak dünyaya getiren dişi, konak olan hayvanın ince bağırsak duvarına çok sayıda larva bırakır. Bu larvalar lenf damarları vasıtasıyla kaslara ulaşarak çok sert kapsüllü bir kist haline dönüşür. Trişin bulaşması, bu kistleri ihtiva eden etlerin yenilmesiyle gerçekleşir.

Trişinoz hastalığına, domuz etinin yaygın olarak kullanıldığı; Orta ve Doğu Avrupa, İspanya, Amerika'da sık rastlanır. Asalağa konaklık eden insan topluluklarının bir bölümünde hiçbir belirti görülmez; bu insanlar hastalığı taşıyan ve yayan kaynak vazifesi görürler.

Trişinoz hastalığı, asalağın bulunduğu etin yenmesinden sonra 2 ilâ 12 günlük kuluçka döneminin ardından ortaya çıkar. Klinik belirtilerin şiddeti, vücuda giren parazit kistlerinin sayısına bağlıdır. Birçok vakada hiçbir belirti görülmez ya da hafif belirtiler ortaya çıkar. Bazılarında ise önce kusma, karın ağrısı, ishâl başlar, daha sonra kistlerden serbest kalan larvaların dolaşıma girmesiyle yüksek ateş ve romatizmaya benzer yaygın ağrılar gibi belirtiler görülür.

Yaklaşık üç hafta sonra larvalar adalelerde kist haline geldiğinde, adale ağrıları, halsizlik, bitkinlik ve genel durumda bozukluk olur. Ağır enfeksiyonlarda beyin, beyin zarı, akciğer, ve kalp kası iltihabı gibi ölüme kapı açan komplikasyonlar gelişir. Trişinoz hastalığı teşhisi, genellikle kas biyopsisinde larvaların görülmesiyle ya da serolojik reaksiyonlar neticesinde konulur.