10 Ağustos 2015 Pazartesi

LÜBNAN TAKDİRE ŞAYAN

Lübnan, yaklaşık 4.2 milyon nüfusuyla Arap dünyası'nın okur-yazar oranı yüksek, modern bir devletidir. Lübnan'da 1986 verilerine göre; yüzde 31 Şiiler, yüzde 27 Sünniler, yüzde 16 Maruni Hristiyanlar, yüzde 11 Ortodoks Rumlar, yüzde 7 Katolik Rumlar, yüzde 7 Dürziler bulunmaktadır. 

108 üyeli meclisin yarısı Müslüman, yarısı Hristiyandır. Fransa, 1861' de Dürzi-Maruni çatışmasında Maruniler'i destekledi. 1967 Arap-İsrail savaşı'nda Filistinliler'in bir kısmı Lübnan'a yerleştiler. Lübnan iç savaşı 145 bin ölü ve daha fazla da yaralı bıraktı.

1932 nüfus sayımında Hristiyanlarla Müslümanların nüfusu birbirine çok yakındı. Meclis
oluşurken; Maruniler'e Cumhurbaşkanlığı- Ordu komutanlığı, Sünniler'e Başbakanlık, Şiiler'e Meclis Başkanlığı, Ortodoks Rumlar'a Meclis Başkan Yardımcılığı münasip görüldü. 

1989' da Taif anlaşmasıyla, ülkede çoğunluk haline gelen müslümanların lehine kanunda değişiklik yapıldı. Buna göre; cumhurbaşkanı, meclisi feshedemeyecek ve başbakanı görevden alamayacaktı.


Sayda'da Deniz Şatosu Surları
Lübnan'ın Batı ve Arap dünyasına açık olması, halkının yabancı dillere yatkınlığını sağladı. Eğitim düzeyinin yüksek olması, siyasi-idari problemlerin kolayca aşılmasını sağlamaktadır. Taraflar derhal bir araya gelmekte ve sorunları aralarında gayet medeni bir şekilde çözmektedirler. Başşehir Beyrut kozmopolit bir şehir olmuştur. 
Lübnan'da Osmanlı Hükümet Konağı ve Memurlar   (II.Abdülhamid Dönemi)