25 Ağustos 2015 Salı

ANDRÉ LHOTE, eser-biyografi

ANDRÉ Lhote, ressam, sanat eleştirmeni ve estetikçisi, 1885 yılında Fransa Bordeaux'da doğdu. Doğduğu şehrin Güzel Sanatlar okulunda süslemeci heykeltraşlık öğrenimi yaptıktan sonra, 1909' da Bağımsız Sanatçılar Salonu'ndaki sergisiyle kendini tanıttı. Raoul Dufy ve Jean Marchand ile dostluk kurdu. Ona göre; ışıkların, alaca renklerin ve gölgelerin kendine has biçimleri vardır; bu biçimleri bir şiirin kelime, ritm ve kafiyeleri gibi tutarlı bir sisteme göre, tabloya yerleştirmek gerekir.

1912' de kübizmi benimsedi, fakat klâsik bakıştan kopmaması ve konuların anlaşılırlığının korunmasındaki ısrarıyla (Rugby, 1917, Paris) tanındı. Bezemeci (Bordeaux Tıp Fakültesi'nde duvar resimleri, 1957) ve eğitimci olan Lhote'un modern resme ilişkin önemli incelemeleri vardır.

Resim üzerine başlıca makalelerini biraraya getiren "Resim üstüne yazılar" adlı eserini 1946' da yayınladı. André Lhote'un bundan başka "Peyzaj bilgisi" ve "Figür bilgisi" adlı iki kitabı daha vardır. Lhote, Montparnasse'da bir akademi kurdu ve 1955' de Millî Sanatlar Büyük ödülünü kazandı. 1962' de Paris'te ölen André Lhote, Paris atölyesinde birçok Türk ressama hocalık yapmıştır.

André Lhote  -  Avignon'dan görünüş  -  Paris
André Lhote  -  İskele  (1913)