27 Ağustos 2015 Perşembe

LAVOİSİER NEDEN GİYOTİNE GİTTİ

Lavoisier
ANTOİNE Laurent De Lavoisier. 1743' de Fransa-Paris'te doğdu. Hukuk'u bitirdi. Hükümet adına vergi toplama görevlisi oldu. Daha sonra baruthanede müfettişlik yaptı. Maliye Bakanı oldu. Amatör kimyacıyken, konuyu iyice sevdi ve deneyler yapmaya başladı. Suyun analizini yaptı. Hayvanlarda solunum olayı, yanma olayı, gaz ölçümleri yaptı. Şehir aydınlatma sistemleri hakkında inceleme eser yazdı. Çeşitli ödüller aldı.

Vergi toplama şirketi "Fermier Generale"in üst düzey görevlisinin kızıyla evlendi. Karısı, İngiliz kimyacıların çalışmalarını fransızcaya tercüme ediyor ve kitaplardaki resimleri çiziyordu. Kocasının meslekdaşlarını her hafta akşam yemeğinde ağırlardı.

Fransa'da krallık vardı. 1789' dan sonra ülke karışmaya başladı. 1792' de krallık devrildi. Lavoisier 1794'de (51 yaşındayken) ihtilâlciler tarafından, diğer 27 vergi toplama görevlisi arkadaşıyla beraber tutuklandı ve giyotine gönderildi. İhtilâl yapanlar: "Cumhuriyetin bilim adamlarına ihtiyacı yoktur" demişlerse de idamının esas sebepleri; devrik kralın adamı olması, görevinin parayla ilgili olması ve şüpheliler listesine alınmasıydı. Bir bilim adamı olması idamını engelleyebilirdi, fakat aynı şirkette hükümet adına vergi toplama görevi yapan arkadaşları topyekün tutuklanınca; bir bakıma kurunun yanında yaş da yanmış oldu.