11 Ağustos 2015 Salı

MARTİN LUTHER PROTESTOSU

Martin Luther, 1483' de Almanya'nın Thüringen şehrinde doğdu. Babası köy kökenli madencidir. Babası hukukçu olmasını istiyordu, fakat o ilâhiyat tahsili yaptı. 

Bir gün, yıldırım çarpmasından kurtulunca papaz olmaya karar verdi. Ölüme hazırlıksız yakalanmaktan korkuyordu. Hoca olup ders vermeye başladı. Manevi bir arayış içinde olduğu dikkat çekiyordu. Tanrı lûtufkârdı, önemli olan onun sevgisine inanmaktı. Sevap biriktirmek gerekmezdi. "95 Tez" i yazdı ve metni çoğaltarak dağıttı. Papalık bunu reddetti.

Luther'in Tercüme Ettiği
İncil'in Baş Sayfası
Luther, insanın kendi bilincine aykırı davranmaya zorlanmasını benimsemedi. İncil'i Almanca'ya tercüme etti. Dini yeniliklerin aşama aşama bilinçler açıldıkça yapılmasını istedi. Eski bir tarikat rahibesiyle evlendi ve ardından altı çocuk yaptı. Din adamlarının bekâr olmasını böylece fiili olarak reddetmiş oluyordu. "Uyum içinde bir aile, Tanrı'nın lûtfudur" dedi. 

Elbette tepkiler gecikmedi. Martin Luther ve yenilikçilere karşı tedbirler alınmaya başladı. Onlar da bir mecliste kendileri için alınan tedbirleri "Protesto" ettiler. Adları "Protestan" kaldı (1529) . 

Luther 36 adet dini beste ve güfte yazdı. Müziğin estetik zevkinin kınanamıyacağını söyledi. Roma Papalığı'nın ve İmparatorluğu'nun hoşlanmadığı biri oldu. Doğduğu şehirde 63 yaşında öldü (1546) .