3 Ağustos 2015 Pazartesi

THOMAS HOBBES NE DEMİŞ

Thomas Hobbes (1588-1679) İngiliz felsefecidir. Farklı düşünce ve görüşlere sahipdi. Tanrı tanımazlık suçlamalarına maruz kaldı. "Sivil otoritenin kaynağı halktır. İnsanın kendini koruma ve sürdürme çabası, doğanın temel bir kanunudur." diyen kitaplarını II. Charles yaktırdı.

Hobbes' a göre:
"Her şey cisimdir ya da cisimlerin hareketlerinden doğar. Mekân veya cisim yoksa, söylem de yoktur. Nihayet, o da bir cisim olan insan niçin diğer doğa cisimlerinden farklı şeyler yaratmakta ve özellikle 'doğa karşıtı olan' devleti kurmaktadır."

"Kendini iyi gözlemleyebilen kişi, başkalarının da tutku ve düşüncelerini iyi kavrar. Saklama, yalan ve aldatma tabii bir durumdur. Bu durumda kavrama yetersiz kalır."

"İnsanî istek, canlı kalmaya ve yaşamaya doymaz. Bu istek limitsiz güç elde etme isteğidir. Ölüme kadar sürer. Mal-mülk toplama bunun bir dalı olsa da, esas istek başkaları üzerinde iktidar sağlamaktır."

"Her şahıs, kendine mümkün olan en büyük iktidarı sağlamaya ve başkasını gönüllü olarak veya zorlamayla kendine boyun eğdirmeye yönelir."

"Kişinin kendine biçtiği değer, hiç bir anlam ifade etmez. İnsanın değeri, başkalarının ona verdiği değerdir. Bu değerin büyüklüğü, o başka insanın ihtiyaç ve kanaatidir. Kişinin kendini ileri sürmesi, başkasının bakışı altındadır ve ona bağımlıdır."

"İnsan, iktidarını başkalarının üzerine ne kadar yayarsa, genişletirse; başkalarına da o kadar bağımlı olur. İktidar da o ölçüde kırılganlaşır, korku ve çatışma doğar. Benliğin korunması için güç elde etme isteği, kişiyi tehlikeye sokar ve onu ölüm-kalım savaşıyla karşı karşıya bırakır. Bu da bir çelişkidir."

"Kutsal kitapta (Tevrat, Zebur, İncil) Tanrı sözleri değil; Tanrı üzerine sözler vardır. Kutsal yazılar otoritelerini kendinden almazlar. İnanılır olmaları için dış bir otoriteye ihtiyaçları vardır. Hükümdarlar bunu sağlar. Yasaları belirlemek ve Kitab-ı Mukaddes'i yorumlama hakkı hükümdarındır."